Sve više Srba zaveštava telo Medicinskom fakultetu u Beogradu da poštede porodicu troškova sahrane!
Foto: Stock

Poražavajuće ili humano?

Sve više Srba zaveštava telo Medicinskom fakultetu u Beogradu da poštede porodicu troškova sahrane!

U vreme kada se ljudi teško odlučuju da potpišu karticu za doniranje organa, postoje oni koji koji zaveštavaju svoje telo Medicinskom fakultetu u naučne svrhe
Objavljeno: 18:56h

"Postoji mogućnost da odbijemo telo, pre svega kada je raširena maligna bolest to je jedno, i ukolko je bolest jedna od težih infektivnih bolesti, kao sto su aids, heptitis a, b, u svakom slučaju krvno prenosive bolesti", dodaje Filipović. Sadašnji studenti, a budući lekari, smatraju da ni jedan atlas ne može da zameni znanje koje stiču kroz praktičan rad. Običaj zaveštanja posmrtnih ostataka institutu za anatomiju star je koliko i sama ustanova, koja je osnovana kada i Medicinski fakultet, 1920. godine.

foto: Stock Thinstock

Fakultet nema pretenzije na imovinu zaveštaoca, telo koje je donirano stoji šest meseci, pa se koristi dve godine i nakon toga telo se sahranjuje.

Jedini mogući zakonski način da zaveštalac ispuni svoju želju je putem testamenta, odnosno potpisane i u sudu overene izjave o zaveštanju tela. Kao i sa bilo kojom imovinom, svaki čovek ima pravo da nakon smrti sa svojim telom uradi ono što želi.

(Espreso.co.rs/ Izvor: b92)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.