Priča o cipelama patrijarha Pavla zapravo je priča o tome zašto smo ga toliko voleli (FOTO)
Foto: wikipedia / MGB

sveti siromah

Priča o cipelama patrijarha Pavla zapravo je priča o tome zašto smo ga toliko voleli (FOTO)

Pre 102 godine na današnji dan rođen je patrijarh Pavle, krasila ga je izuzetna mudrost, a anegdote o njemu će se još dugo prepričavati
Objavljeno: 16:02h

A iza ovih cipela stoji malo neobična priča: cipele, u stvari, nekad bile ženske čizme - našao ih patrijarh, bačene, blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

foto: wikipedia / Stevan Kragujević

Patrijarh Pavle je bio veoma cenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sećanje na ovog neobičnog, blagog čoveka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i pet godina nakon njegove smrti.

Patrijarh Pavle je svuda išao peške ili gradskim prevozom, i to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

Priča kaže da ga je obućarskom zanatu naučio neki čovek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat ‚‚pendžetiranja đona” naučio u manastirima.

Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.