OD DANAS PA SVE DO BOGOJAVLJENJA NE SMETE RADITI OVIH NEKOLIKO STVARI: To je zbog uroka i ZLIH DUHA
Ilustracija/Profimedia, Foto: Profimedia

društvo

OD DANAS PA SVE DO BOGOJAVLJENJA NE SMETE RADITI OVIH NEKOLIKO STVARI: To je zbog uroka i ZLIH DUHA

Naime, prema drevnom verovanju od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara, zemlja je otvorena i mrtvi izlaze, a zajedno s njima đavoli i razni drugi demoni jer je Isus u to vreme bio nekršten

Objavljeno: 12.01.2021. 14:28h
  • 9

U srpskom narodu vlada verovanje da od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara od kako se smrkne, pa sve dok se petlovi ne oglase, zemljom vladaju zli dusi.

U to doba niko ne bi trebalo da se kreće van svoje kuće.

U brojnim srpskim selima, stari narod govori da je najbolje bilo da vas i sumrak zatekne u zatvorenom prostoru. Jer, napolju je “opasno vreme”.

Naime, prema drevnom verovanju od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara, zemlja otvorena i da mrtvi izlaze, a zajedno s njima đavoli i razni drugi demoni jer je Isus u to vreme bio nekršten. Otud i ime za te dane – Nekršteni dani.

Verovanja i običaji

Prema verovanju, od kako se smrkne, pa sve dok petlovi ne zapevaju, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće.

Prema narodnom verovanju u to vreme ne treba nikud putovati. Ko baš mora da izađe, nosi sa sobom beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

U ove dane žene ne predu, ne tkaju, ne peru, jedino što pletu. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se ne ostavlja dečja odeća, jer su svuda urokljive i zle oči koje mogu da naškode deci.

U mnogim krajevima Srbije, krije se i svetlost iz kuća, tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju zaklopci ili roletne. Noću se ne pije voda jer se demoni uvlače u kućne posude i vodu.

Veruje se da će dete koje se rodi u nekrštene dane biti bolešljivo i nesrećno, a postoji i verovanje da takvu decu napolju vrebaju stravične ptice sa dečijim likom.

Da bi se mališani “odbranili od uroka”, stari su smislili ovo: deca rođena u “nekrštene dane” moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, izatkanu na kaminu.

Bonus video:

(Espreso.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media