DA LI ĆE VAKCINA BITI EFIKASNA I PROTIV NOVOG SOJA: Dr Gnjatović otkrila šokantnu istinu
Marija Gnjatović, Foto: Printscreen

INSTITUT PRIMENU NUKLEARNE ENERGIJE

DA LI ĆE VAKCINA BITI EFIKASNA I PROTIV NOVOG SOJA: Dr Gnjatović otkrila šokantnu istinu

Gnjatović očekuje da će vakcina biti efikasna i protiv novog soja virusa korona 

Objavljeno: 04.01.2021. 17:10h

U Srbiji je imunitet na virus korona steklo između 25 i 30 odsto stanovništva, a samo uz vakcinu može se postići neophodnih 60 procenata, što je dovoljno da se zaustavi širenje virusa, kažu u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i očekuju da će to biti krajem proleća i početkom leta.

Marija Gnjatović iz tog Instituta ističe važnost vakcinacije u borbi protiv kovida-19, kako bi se stvorio kolektivni imunitet i napominje da građani ne treba da strahuju jer se, dodaje, sada primenjuje tehnologija koja postoji od ranije.

- Ne bi trebalo da postoji neki veliki strah od primanja bilo koje vrste vakcina. Svakako su dobre i Fajzerova i ruska i kineska vakcina. Ruska i kineska bazirane su na nekim starim principima, a Fajzerova je nešto savremenija - rekla je Gnjatović.

Navela je da se očekuje da će vakcine biti efikasne više od 90 procenata nakon druge doze davanja i dodala da će se pratiti efekti vakcinacije, te da je u toku ispitivanje onih koji su primili prvu dozu Fajzerove vakcine.

Gnjatović očekuje da će vakcina biti efikasna i protiv novog soja virusa korona.

- Desile su se značajne promene na proteinu koji je vrlo važan za ulazak virusa u naše ćelije, odnosno na stepen zaražavanja, ali vakcina deluje na mnogo veće delove proteina, tako da su proizvođači saglasni da će vakcina biti efikasna, a to je i moje mišljenje - ukazuje Gnjatović.

Navela je da se situacija prati i da se pun efekat vakcinacije očekuje dve nedelje nakon davanja druge doze.

Gnjatović objašnjava da prirodni imunitet zavisi od količine virusa kojom je pojedinac inficiran i dodaje da veća doza stvara jači i ozbiljniji imunitet, koji traje mnogo duže.

Kaže i da antitela nakon preležane bolesti mogu da budu prisutna u organizmu i nekoliko godina, ali da ima i onih koji se zaraze manjom dozom virusa, pa stvore imunitet koji traje par meseci, nakon čega su, ističe, delimično zaštićeni ili nezaštićeni.

- Proizvođači vakcina kažu da se očekuje imunitet koji će trajati dve godine, ali vreme će pokazati - navodi Gnjatović i dodaje da ne postoje kontraindikacije za primenu vakcine ukoliko osoba već ima antitela.

Kako je rekla, dodatna doza vakcine u tom slučaju pomoći će da zaštita traje još duže, ali i napomenula da nema dokaza da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci virusa, ukazujući da je bilo slučajeva da su vakcinisani dobili infekciju i razvili neke blaže simptome.

Prema njenim rečima, važno je da nakon preležane bolesti prođe i do dva meseca da bi se te osobe vakcinisale, zato što, istakla je, moraju biti potpuno zdravi, ne samo za vakcinu protiv korone, već i za bilo koju drugu.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media