KORONA UDARA NA MOZAK I STVARA VELIKE PSIHIČKE MUKE: Direktorka Laze dala je svima veliki savet
Očekivano je povećano obraćanje osoba sa mentalnim poremećajima, ali i dela, da tako kažemo, zdrave populacije, zbog kovida, Foto: RTV Pink printscreen

korisno je znati

KORONA UDARA NA MOZAK I STVARA VELIKE PSIHIČKE MUKE: Direktorka Laze dala je svima veliki savet

U vreme ovakve epidemije koronavirusa, na pojavu mentalnih smetnji utiču neizvesnost i delovanje samog virusa na sve vitalne strukture našeg organizma

Objavljeno: 02.01.2021. 20:11h

Dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", progovorila je o tome kako je Klinika prvi put u kovid sistemu, koliko je koronavirus uticao na mentalno zdravlje nacije, uz savete kako dalje.

Posle celogodišnje borbe, Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” ušla je prvi put u kovid sistem. I to nekoliko dana pred Novu godinu. Strogo se vodi računa o tome da pacijenti koji imaju koronavirus nisu u kontaktu sa onima koji ga nemaju.

Ivana Stašević Karličić, direktorka te klinike, u novogodišnjem intervjuu za “24sedam” kaže da će se tamo zbrinjavati pacijenti koji imaju lakšu kliničku sliku kovida, a koja je udružena s mentalnim smetnjama.

Ovo je odraz volje države da pruži sveobuhvatnu, pravičnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim kategorijama stanovništva. U vreme ovakve epidemije koronavirusa, na pojavu mentalnih smetnji utiču neizvesnost i delovanje samog virusa na sve vitalne strukture našeg organizma. Kada imamo pacijente čija je saturacija, odnosno zasićenost organizma kiseonikom, niska, možemo da vidimo uticaj svega toga na mozak. Moguće manifestacije su najteže forme i složeni neuropsihijatrijski sindromi, kao što je delirijum, praćen halucinacijama, uznemirenošću, heteragresivnošću i autoagresivnim ponašanjem.”

Sad već možemo da procenimo kako je celokupna situacija uticala na psihičko zdravlje ljudi. Koliko je povećan broj pacijenata koji se zbog kovida i u vezi sa kovidom javljaju za pomoć?

“Očekivano je povećano obraćanje osoba sa mentalnim poremećajima, ali i dela, da tako kažemo, zdrave populacije, zbog kovida. Prepoznajući važnost prevencije i očuvanja mentalnog zdravlja, još od 16. marta u klinici 24 časa dnevno radi besplatna Nacionalna linija za pružanje psihosocijalne pomoći u okolnostima epidemije kovida, a broj telefona je 0800 309 309. Do sada smo imali 10.000 poziva građana sa čitave teritorije Srbije, što, svakako, ukazuje na to da je ovaj projekat Ministarstva zdravlja i naše klinike bio više nego potreban i značajan.”

Koje su patologije u pitanju?

“Obraćaju nam se građani svih uzrasnih kategorija, u većem broju žene nego muškarci. Mahom traže savete u vezi sa prevazilaženjem straha od zaražavanja virusom korona. Najčešće su u pitanju anksiozni, sa stresom povezani i depresivni poremećaji.”

Da li se ove godine povećao broj pregleda?

“Jeste. Urgentna služba klinike ima povećan broj pregleda od marta prošle godine, u poređenju sa istim periodom pretprošle godine. Takođe, registrujemo i povećan broj prvih psihotičnih epizoda.”

Evidentno je da su građani u specifičnom psihičkom stanju, jer ne prođe ni dan a da ne saznamo ko je pokušao da ubije nekoga ili čak da izvrši samoubistvo?

“Celokupna planeta se nalazi u specifičnom, do sada nepoznatom kriznom periodu, što se odrazilo na sve aspekte života – ekonomiju, sport, umetnost, organizaciju svakodnevnih aktivnosti, pa samim tim i na mentalno zdravlje. Prema podacima koje imamo, nema porasta broja suicida ili homicida u našoj zemlji od početka marta prošle godine, te ne možemo govoriti o korelaciji tog tipa. Ono što je izvesno jeste da će kod nekih osoba aktuelna krizna situacija dovesti do porasta besa, agresije, pa čak i nasilničkih oblika ponašanja.”

Klinika “Dr Laza Lazarević” nikad dosad nije prekinula svoj primarni rad, odnosno pružanje neophodne pomoći ljudima koji imaju mentalne bolesti. Kako ste uspeli da se organizujete od početka pandemije koronavirusa?

“Klinika je, kao i unazad 160 godina, radila 24 časa, sedam dana u nedelji, naravno, i tokom trajanja epidemije. Važno je napomenuti da je Klinika jedina urgentna psihijatrija na teritoriji grada, te da sva hitna stanja zbrinjava u svim okolnostima. Od početka marta ove godine, još pre zvaničnog proglašenja epidemije, uz podršku i saradnju sa Ministarstvom zdravlja, izvršili smo opsežnu reorganizaciju celokupnog rada Klinike, svih organizacionih jedinica, a u skladu sa nastupajućim epidemiološkim okolnostima, i, naravno, uz poštovanje svih zakonskih procedura, kao i u skladu sa akreditacionim standardom. Svi korisnici naših usluga dobijaju profesionalu i najbolju uslugu. Postojeća reorganizacija podrazumeva omogućavanje sprovođenja epidemioloških mera, u punom obimu – redovna dezinfekcija celokupne klinike, korišćenje zaštitne opreme, organizacija rada zaposlenih u timovima i slično. Svi naši zaposleni su pokazali dobru volju, spremnost, motivaciju i razumevanje važnosti toga da uvedenim merama čuvamo zdravlje pacijenata, kojima pružamo medicinske usluge, ali i nas koji u Klinici radimo.”

Evidentno je da će koronavirus da nam bude tu i ove godine. Koji savet biste dali građanima?

“Solidarnost i empatija! Svi se, bez izuzetka, nalazimo u istoj situaciji. Čitava planeta i celokupno stanovništvo su u opasnosti, i to je činjenica koja je povod za razumevanje, solidarnost i empatiju. Epidemiološke mere nošenja maski i fizičkog distanciranja, kojima čuvamo svoje zdravlje i zdravlje drugih, lekovite su i za naše mentalno zdravlje, s obzirom na to da se pridržavanjem solidarišemo i empatišemo sa drugima. Važno je da se orijentišemo na stvari koje možemo da kontrolišemo u našem okruženju, da pravimo kratkoročne planove, dobro organizujemo svakodnevne aktivnosti i pronalazimo nove, sitne izvore zadovoljstava, koje možemo sebi da priuštimo svakoga dana. Takođe, čini se da sada imamo naznake svetla na kraju tunela – vakcine su tu i, što je mnogo važnije, delotvorne su.”

Bonus video:

(Espreso.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media