Država presekla, proizvođači hleba više neće moći da nam podvaljuju!
Foto: Stock

KAKvo pecivo mi jedemo?

Država presekla, proizvođači hleba više neće moći da nam podvaljuju!

Bićemo sigurni kakav hleb jedemo i šta stvarno kupujemo tek za dve godine
Objavljeno:

Najvažnija izmena jeste ta što su sada jasnije određeni procenti koji moraju da budu ispoštovani kako bi pekar svoj hleb mogao da nazove ražanim, kukuruznim, heljdinim ili speltinim.

foto: Stock

To je i najviše zbunjivalo potrošače, jer nisu mogli da znaju šta zapravo kupuju. Sada je precizirano koji je to odnos sirovina u proizvodu da bi on mogao da se nazove, na primer, ražanim hlebom. Pa tako ukoliko raženi hleb nema u sebi minimum 70 odsto tog brašna, ne može se smatrati takvim hlebom ili ukoliko heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde, ne može se tako nazvati.

Dobra ili loša vest? Srbi smanjili potošnju hleba za 18 kila po stanovniku!

Prema statistici za poslednjih devet godina potrošnja hleba u Srbiji je pala za 17,97 kilograma po stanovniku, pa smo se po tome značajno približili evropskim standardima. Tako pokazuju podaci iz analize o potrošnji stanovnika, prema kojima je 2006. godine za 365 dana svako od nas pojeo 101,5 kilograma, a devet godina kasnije samo 83,71 kilogram. Ta potrošnja je manja za čak 290 grama od onoga što godišnje pojede jedan Nemac ili Danac, dok je u istoj ravni sa Austrijancima.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.