Srbi imaju novi pogan biznis: Švercujemo migrante za 2.000 evra po čoveku!
Foto: Nebojša Mandić

gde će nam duša?

Srbi imaju novi pogan biznis: Švercujemo migrante za 2.000 evra po čoveku!

Koliko se biznis prevoženja i skrivanja migranata u Srbiji razvio i kojim rutama se ti nesrećni ljudi švercuju
Objavljeno: 18:53h

- Zavisi koliko migrant ima novca. Oni nude i te usluge ali zavisi da li će da plati - objašnjava nam Đurović.

Evidencije koliko ilegalnih migranata ima u Srbiji nema, a netačna je teorija da su oni koji vreme provode u centru grada, a ne u prihvatnom centru u Krnjači, traže "šemu" da se prokrijumčare dalje.

- I oni koji su u Krnjači dolaze do grada da se raspitaju, tu nema pravila. Generalno niko od migranata ne želi da ostane u Srbiji.

A šta je sa smeštajem?

foto: Marina Lopičić

- U principu, hoteli i hosteli nude i do 10 evra po migrantu kojeg dovedete baš u taj ugostiteljski objekat. Gomila nezaposlenih Beograđana iskoristilo je ovu priliku i počelo da se bavi "dilovanjem" ljudi, što je, logično, malo ubilo cenu, pa se sad ta "usluga" plaća nekad i po samo 5 e - priča nam dobro obavešten izvor iz Beograda.

Kada je u pitanju smeštaj po privatnim gajbama, mnogim ljudima je nuđeno da ugoste izbeglice po ceni od 150 evra po osobi. S tim što bi trebalo uzeti u obzir da je po nekim stanovima smešteno i po 15 migranata.

foto: Profimedia, Fonet

U prihvatnom centru u Preševu i dalje pristižu migranti, ovih dana u nešto jačem obimu nego ranije, mada ne kao što je bilo u jeku krize, 2015. godine.

I to sve iako je ruta zvanično zatvorena.

Postoji i sumnja da veliki broj migranata dolazi iz pravca Bugarske, kao i da se kriju u kućama u pograničnim selima Srbije.

A to koriste mnogi da "gostima sa Istoka" naplate gostoprimstvo!

(A. K.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.