POTREBA ZA ANGAŽOVANJEM INSTITUCIJA U ZAŠTITI PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM JE VAŽNA: Oglasila se POVERENICA!
Brankica Janković, Foto: Foto: Beta

REAGOVALA

POTREBA ZA ANGAŽOVANJEM INSTITUCIJA U ZAŠTITI PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM JE VAŽNA: Oglasila se POVERENICA!

Težak položaj osoba sa invaliditetom je dodatno pogoršan, budući da su pojedine mere za ublažavanje širenja virusa, kao i opšta situacija koju je pandemija poruzrokovala, dovele do povećanog broja slučajeva diskriminacije naših sugrađana i sugrađanki sa invaliditetom

Objavljeno:

Potreba za solidarnošću i angažovanjem institucija u zaštiti i unapređenju prava osoba sa invaliditetom, došli su do punog izražaja tokom pandemije virusa COVID 19, navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Težak položaj osoba sa invaliditetom je dodatno pogoršan, budući da su pojedine mere za ublažavanje širenja virusa, kao i opšta situacija koju je pandemija poruzrokovala, dovele do povećanog broja slučajeva diskriminacije naših sugrađana i sugrađanki sa invaliditetom.

Veća izolacija i isključenost, ograničen pristup zdravstvenim i uslugama socijalne zaštite, nedovoljna mogućnost upotrebe savremenih tehnologija u cilju adekvatnog informisanja, obrazovanja i komunikacije, povećan rizik od nasilja u porodici, kao i otežani uslovi boravka u ustanovama socijalne zaštite u kojima borave osobe sa invaliditetom, samo su neki od problema koji su, usled pandemije, snažno pogodili ovu osetljivu društvenu grupu.

Janković je istakla da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pravovremeno reagovao na novonastalu situaciju, uputivši tokom tokom vanrednog stanja više preporuka i inicijativa državnim organima i institucijama. Među njima je i inicijativa da se personalnim asistentima i neformalnim negovateljima, osobama sa autizmom i njihovim starateljima dozvoli kretanje tokom policijskog časa, da se zaposlenim osobama sa invaliditetom omogući rad od kuće, da programima podrške na lokalnom nivou budu obuhvaćene osobe sa invaliditetom, kao i preporuka RTS-u da prilagodi informativni program osobama sa oštećenim vidom ili sluhom. Vlada Republike Srbije je prihvatila većinu preporuka naše institucije, a RTS i RTV su svoje informativne sadržaje prilagodili osobama sa senzornim invaliditetom.

Budući da digitalno okruženje sve više preuzima značajnu ulogu u našim životima, što je još više izraženo u uslovima pandemije, od izuzetne je važnosti da se osobama sa invaliditetom omogući da budu aktivno uključene. Tim povodom, poverenica Brankica Janković govori na konfenciji „Za život bez barijera“ posvećenoj uključivanju osoba sa invaliditetom u digitalno društvo koja se održava 3. decembra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.