ODLIČNA VEST, KONAČNO! Fajzerova vakcina prošla jako STROGE PROCEDURE
Vakcina, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ RDIF HANDOUT

dugo smo ovo čekali

ODLIČNA VEST, KONAČNO! Fajzerova vakcina prošla jako STROGE PROCEDURE

Od posebnog je značaja to što će imunizacija u Velikoj Britaniji krenuti već naredne nedelje, jer se brzo mogu videti njihova iskustva sa vakcinom

Objavljeno: 14:25h

Vest da je Velika Britanija odobrila upotrebu vakcine protiv virusa korona, koju su proizveli američki Fajzer i nemački Biontek, od velikog je značaja za ceo svet i čovečanstvo, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

"To je prva vakcina protiv kovida 19 koja je dobila dozvolu za upotrebu. Od velikog je značaja, jer je reč o zemlji u kojoj postoji jak zdravstveni sistem, ali i jak regulatorni sistem kada je u pitanju odobravanje lekova i medicinskih sredstava", rekla je Jovanović za Tanjug.

Ona je navela da britansko regulatorno telo za lekove i medicinska sredstva posebno vodi računa o bezbednosti, kvalitetu i efikasnosti lekova, vakcina i drugih medicinskih sredstava kada je u pitanju zdravlje stranovništva.

Od posebnog je značaja to što će imunizacija u Velikoj Britaniji krenuti već naredne nedelje, jer se brzo mogu videti njihova iskustva sa vakcinom.

"Mi (Srbija) ćemo slediti sve primere dobre prakse i koristiti iskustva, koja će biti zabeležena tokom same imunizacije. Od velikog je značaja što je dozvola za upotrebu stigla od Agencije koja dozvolu za upotrebu izdaje na osnovu strogih procedura i nezavisnih ocenjivanja", pojasnila je Jovanović.

Ko će biti prioritetna grupa za vakcinaciju kada stigne cepivo protiv virusa korona u našu zemlju odrediće Nacionalni tim za kontrolu imunizacije u Srbiji, a prema rečima Jovanović to će biti građani koji su u najvećem riziku - zdravstveni radnici, ali i stariji od 65 godina.

Upitana da li će vakcina biti obavezna ili će građani moći da biraju da li će da je prime, ona je rekla da je reč o programu imunizacije koju propisuje svojom naredbom ministar zdravlja u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Radi se preporučenoj imunizaciji i svi prioriteti će biti u prilici da se vakcinišu. Masovna imunizacija obezbediće širi i bolji kolektivni imunitet kako bi se izborili sa epidemijom", navela je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.