IZBORI U AMERICI: opaka borba za Floridu!
Izbori u Americi, Foto: Profimedia

Beskompromisno

IZBORI U AMERICI: opaka borba za Floridu!

Veća izlaznost obično je povezana sa više demokratskih i demokratski nastrojenih glasača koji glasaju na Floridi.

Objavljeno:

Američki magazin Politico je objavio članak u kome govori o izborima na Floridi, a mi ga prenosimo u celosti:

"Predsednički izbori u najtesnijem zamahu možda i cele trke za Belu kuću, finalno se svode na dve velike stavke.

Demokrate na Floridi se suočavaju sa komplikovanim nastavkom: da li imaju dovoljno sklonosti, novih i nezavisnih glasača - zajedno sa više starijih građana nego što je uobičajeno - da bi pobedili na kraju.

Republikanski plan je jednostavniji. Zavisi od toga da li će njihovi mnogobrojni glasači imati velika očekivanja - što vlada Floride godinama praktikuje.

U poslednja tri opšta izbora ovde su Republikanci preovladali sa tom strategijom.

“Imamo bolje i pouzdanije glasače,” rekao je Blejz Ingoglia, nekadašnji predsednik republikanske partije Floride. “Mislim da bi Covid, i mediji koji konstantno nameću taj problem, mogli da spreče demokrate da izađu na izbore, a sada je prekasno da glasaju putem mejla.”

Takvi strahovi od korone su uticali na odlaganje kampanje Džoa Bajdena i na to da demokrate dobiju nove glasače i da sa terenskim osobljem i volonterima izađu na izbore. Zakasneli početak je uslovio brigu, posebno u Majamiju, da odziv neće biti na nivou neophodnom za promene u državi.

Ali ubacivanjem rekordne količine glasačkih listića putem pošte, demokrate su se zaštitile od republikanaca, koji su stupili na snagu tokom državnog perioda prevremenog glasanja, koji je trajao od 19. oktobra do nedelje.

Do tada su se republikanci povukli na 95.000 glasačkih listića demokrata, u poređenju sa demokratskom maržom od 90.000 glasova koja je usledila na dan izbora 2016. godine, kada je Tramp tesno pobedio. Nedelja je bila posljednji dan ličnog prevremenog glasanja u mnogim demokratsko- orijentisanim zemljama.

Republikanci se hvale da imaju 167.000 glasača pouzdanijim od demokratskih. Registrovane demokrate premašuju republikance za 2 procentna poena na biračkim spiskovima na Floridi, dok demokrate i dalje pokazuju veći broj novih birača i glasača koji nisu glasali na poslednja dva opšta izbora.

”Mislim da republikanci potcenjuju. Vidite ogromnu količinu energije demokrata i sporadičnih glasača koji izađu samo u godinama predsedničkih izbora “, rekla je Ešli Voker, glavni savetnik u dve predsedničke kampanje Baraka Obame na Floridi. „Realnost je da smo uspeli da povećamo izlaznost birača u dva od poslednja tri predsedništva i ova trka se mnogo razlikuje od poslednje koju smo izgubili 2016. godine“, rekla je ona. „A pitanje je da li će oni i dalje izlaziti na dan izbora?“

Voker govori da predsedničke trke ne bi trebalo upoređivati sa međuvremenim izborima 2014. i 2018, jer kampanje za Belu kuću imaju tendenciju da proizvedu daleko veću izlaznost. A ta veća izlaznost obično je povezana sa više demokratskih i demokratski nastrojenih glasača koji glasaju na Floridi.

Ipak, veći nivo zabrinutosti ima kod demokratskih insajdera nego kod republikanaca, jer je GOP pobijedio na najboljim trkama na Floridi, uprkos tome što je ukupno imao manje registrovanih birača i uprkos mnoštvu anketa predizbornog sa dana koje pokazuju da je Biden da dlaku prevagnuo.

Najnovije ankete stavljaju trku ovde u granicu greške. Bajden ima prednost od 2 boda, prema anketnom proseku FiveThirtiEight, ali to je malo utešno za demokrate. Hilari Klinton je takođe vodila marginu greške u mnogim kasnijim anketama na Floridi pre nego što je tesno izgubila državu. Anketa ABC / Vasington Posta objavljena u subotu pokazala je Trampovu prednost od 2 poena.

Čini se da je Bajden pridobio više belih glasača od Klintonove - oni čine dve trećine biračkog tela - a Bajdenu ide bolje i sa starijima. Obe grupe teže da glasaju za republikance. Ankete pokazuju da Tramp dobija više hispanskih glasača nego 2016. godine - zabrinjavajući znak za Bajdena - ali demokrate mogu sebi priuštiti da izgube više hispanskih glasača sve dok mogu zadržati veći udeo belaca nego što je imala Klintonova.

Od nedjelje ujutro, rekordnih 8,7 miliona Floridaca glasalo je rano lično ili poštom, što znači da je 60 posto svih glasača glasalo u državi od nedelje ujutro. Demokrate su glasale 39 posto, republikanci 38 posto, a nezavisni 23 posto. Većina anketa pokazuje da je Bajden pobedio nezavisne stranke, koje čine oko četvrtine verovatnih glasača. Generalno, stranka koja se pretvori u svoju bazu i osvoji nezavisne države nosi Floridu.

Poslednjih dana demokrate su s određenom uzbunom posmatrale kako je udeo glasova crnaca i latinoamerikanaca u okrugu Majami-Dade, bogatom demokratama, zaostajao za prosecima u celoj državi. Aktivisti i politički lideri takođe su se žalili da je Bajdenova kampanja prekasno investirala u osoblje na terenu i umesto toga samo je uložila novac u TV oglašavanje, dok je Trampova kampanja ostala na zemlji, kucajući na vrata.

Bajden takođe nije mnogo putovao tokom pandemije. I on i njegova koleginica, senatorka Kamala Haris, zadovoljili su se sa mitinzima na Floridi na kojima su oglašavali lokaciju usled zabrinutosti zbog pandemije. Suprotno tome, Tramp je mnogo više skupovao priređivao na Floridi - uključujući ponoćni događaj planiran u Majamiju za nedelju veče.

Demokrate se još uvek nadaju da će tamnoputiji birači imali dovoljno snage da izađu u nedelju i da će nastaviti da glasaju u velikom broju na dan izbora kako bi zaustavili očekivanu plimu glasača GOP-a. Ali priznaju da imaju brige. „To je nešto što smo pažljivo posmatrali“, rekao je Džoš Mendelson, izvršni direktor demokratske kompanije za obradu podataka Havkfish. „To bi trebalo da bude zabrinjavajuće.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politico)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.