Romi tužili Nemačku: Angažovali advokate, zahtevaju odštetu za genocid u Drugom svetskom ratu!
Foto: Profimedia

traže odštetu

Romi tužili Nemačku: Angažovali advokate, zahtevaju odštetu za genocid u Drugom svetskom ratu!

- Romi iz Srbije nikada nisu obeštećeni, osim nekolicine po individualnim tužbama - rekao je Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma
Objavljeno: 22:11h

- Najveću odštetu, ali preko jevrejske zajednice, isposlovao je jedan romski intelektualac – 1,2 milijarde švajcarskih franaka. Koliko nam je poznato, blizu milijarde zadržao je za sebe.

Prema Damjanovićevim rečima, još jedna osoba romske nacionalnosti uspela je u skorije vreme, preko nevladinog sektora, da naplati odštetu od Nemačke za Rome - oko milion dolara, koje je, kaže, prisvojila. Zato se ova organizacija sprema da pred nadležnim organima pokrene postupak za zloupotrebu novca.

foto: Profimedia

Pojedine organizacije po Srbiji porodicama žrtava uzimaju po 50 evra, obećavajući im da će za njih podneti odštetne zahteve. To je, kaže, prevara.

- Međunarodne organizacije su nas upozorile na Internacionalnu romsku uniju, sa sedištem u Rumuniji, koja osniva organizacije-ćerke po Evropi, a one varaju ljude. Svetska organizacija Roma angažovala je američke i švajcarsku kancelariju, koje su kontaktirale s Vatikanom, Nemačkom i Švajcarskom.

Prikupljaju se podaci i traže načini da se obeštete romske porodice čiji su najmiliji nastradali u genocidu nad Romima – romocidu. Spremni smo da pokrenemo i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, s obzirom na to da Nemačka nikada nije priznala Holokaust nad našim narodom.

(Espreso.co.rs/ Večernje novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.