OGLASIO SE TIODOROVIĆ POSLE SVAĐE SA JOVANOM! Niko nije očekivao OVE REČI
Epidemiolog Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

NEMA OPUŠTANJA

OGLASIO SE TIODOROVIĆ POSLE SVAĐE SA JOVANOM! Niko nije očekivao OVE REČI

Najgori scenario, po njegovom mišljenju, biće skok broja obolelih i umrlih od koronavirusa

Objavljeno: 16.09.2020. 10:46h
  • 3

Koronavirus mogao bi s nama da ostane generacijama, ako ne budemo bili pažljivi, smatra prof. dr Branislav Tiodorović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba, čije su oštre reči u Jutarnjem programu u utorak "zapalile" Srbiju, rekao je da ceo svet mora da se pridržava mera kako se ne bi dogodio najgori scenario.

Tokom šest meseci borbe sa koronom, jedva da je spavao i navodi da je u svetu bila pogrešna procena toga koliko je virus opasan.

"Nije bilo straha, bio je jedan povećani oprez jer mi smo tada već dva meseca pratili šta se dešava u Kini gde se virus najpre pojavio. Neke prve informacije smo imali, kako se prenosi, osnovne karakteristike... Kada imate jednu takvu informaciju, vi mislite da je to daleko od nas, da neće ni stići i da će ga Kinezi zaustaviti, kao što su zaustaviti SARS1. Međutim, kako je prolazilo vreme, stekao se utisak da je ovo nešto ozbiljnije," rekao je on.

Borbu sa kovidom nije zamišljao ovako.

"Sva iskustva, ne samo naša, na samom početku ukazivala su da će ovo biti borba kao sa običnim gripom. Dva, do četiri meseca maksimalno. Pandemija gripa 2009. trajala je ukupno osam meseci, ali u svakoj zemlji pojedinačno ne duže od dva ili tri meseca. Mislili smo da će ići tim redosledom. Ali kada smo videli da i u Kini predstavlja izuzetan problem, da sa njihovom organizacijom, zdravstvenim sistemom i disciplinom ne uspeva da se gradovi izoluju, to je bio signal za sve nas da je situacija i te kako drugačija," rekao je on.

Nedelje i meseci su prolazili, a lekari i ostalo stručno osoblje radilo je mnogo, spavajući malo. Tiodorović priznaje da nema odgovor - odakle energija i motivacija?

"Nisam stigao da razmišljam o tome da li ću izdržati, moj dan je bio angažovan 24 časa dnevno. U tom delu marta i aprila nisam spavao duže od nekoliko sati ukupno. Kada se čovek nađe u takvoj situaciji, unutrašnja energija i motivacija prevaziđu i njegova sopstvena očekivanja," rekao je Tiodorović.

Najgori scenario, po njegovom mišljenju, bio bi skok broja obolelih i umrlih.

"Kod određenog dela stanovništva postoji neverica da virus i dalje cirkuliše ili postoji, i ti ljudi se ponašaju opušteno, a to nije dobro."

SZO procenjuje da ćemo se za dve godine vratiti u normalan život, ali epidemiolog kaže da bi taj broj trebalo uzeti sa rezervom.

"Virus se održava u ljudskom organizmu, on je u čoveku zaštićen i 'radi svoj posao'. Ali, mora biti jasno da, sve dok se on seli iz organizma u organizam, opstajaće, što znači da može da bude prisutan i generacijama. Zato je važno da primenjujemo mere, ne samo mi u Srbiji, već svi u svetu," rekao je on.

Vakcina protiv korone će, smatra Tiodorović, promeniti dosta toga.

"Ako je efikasna, stvara imunitet i bezbedna je, promeniće dosta toga. Ali mora da bude potpuno ispitana," zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media