STRUČNJACI PRONAŠLI NAČIN KAKO DA ZAUSTAVE ŠIRENJE KORONE: U celom SVETU bi trebalo uvesti TIHE ZONE!
Svetska zdravstvena organizacija u julu je iznela mogućnost po kojoj se koronavirus može da se širi aerosolom, Foto: Ana Paunković

nova ideja

STRUČNJACI PRONAŠLI NAČIN KAKO DA ZAUSTAVE ŠIRENJE KORONE: U celom SVETU bi trebalo uvesti TIHE ZONE!

Mikroskopske čestice koje se raspršuju tokom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa

Objavljeno:

Tišim govorom vazduhom se raspršuje manje virusa i tako se smanjuje njegovo širenje, što u vreme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki naučnici.

Smanjenje buke za samo šest decibela u prosečnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde naučnici sa kalifornijskog univerziteta.

Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama“, napisali su. Svetska zdravstvena organizacija u julu je iznela mogućnost po kojoj se koronavirus može da se širi aerosolom u situacijama poput grupnog pevanja ili za vreme vežbanja u teretanama, kao i u restoranima.

Mikroskopske čestice koje se raspršuju tokom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapata i vike, šalje 50 puta više čestica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.