ANALITIČAR: Odluka o suspenziji vojnih vežbi čuva neutralnost Srbije
Vojska Srbije / Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

OGLASIO SE

ANALITIČAR: Odluka o suspenziji vojnih vežbi čuva neutralnost Srbije

Starović je podsetio da je povod za ovu odluku bio povlačenja iz ranije planirane vojne vežbe u Belorusiji u kojoj Srbija godinama učestvuje sa istim partnerima

Objavljeno:

Politički analitičar Nemanja Starović ocenio je danas odluku vlade kojom se zamrzava održavanje svih vojnih vežbi sa stranim partnerima kao nužnu i jedinu moguću u datim okolnostima i kao način da se očuva vojna i politička neutralnost Srbije.

Starović je podsetio da je povod za ovu odluku bio povlačenja iz ranije planirane vojne vežbe u Belorusiji u kojoj Srbija godinama učestvuje sa istim partnerima i skrenuo pažnju na činjenica da su, kako kaže, političke tenzije značajno porasle u samoj Belorusiji ali i da je došlo do eskalacije odnosa Minska sa susedima - zemljama članicama EU i NATO alijanse.

"Imajući u vidu te okolnosti i intepretacije po kojima se te zajedničke vojne vežbe Rusije, Belorusije i Srbije na samim zapadnim gradnicama Belorusije interpretiraju kao nekakvo zveckanje oružjem u vreme povišenih tenzija a povezano sa političkom situacijom u Belorusiji odluka Vlade Srbije jedino moguća", ocenjuje Starović..

On dodaje da je u takvim okolnostima, redavna i davno planirana aktivnost Slovenskog bratstva u Belorusiji, postala podložna netačnim i zlonamernim interpretacijama i pokušajima da se Srbija na neki način uvuče u opasan međunarodni konflikt sa visokim potencijalima za eskalaciju u čemu nama i nije mesto.

On ističe da je dobro je što odluka ima karakter opštosti, što se nije odnosila samo na vežbu koja danas počinje u Belorusiji već na sve planirane vojne aktivnost uključujući i planirane vežbe sa NATO alijansom i držvama člnicama NATO alijanse.

"Jedino na taj način mi čuvamo našu politiku - političku nezavisnosti i vojnu neutralnosti", rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše sporazum postignut u Vašingtonu i pojedina tumačenja da je reč o promenu spoljne politike, Starović kaže da Srbija ulazi u proces usaglašavanja spoljne politke i sa SAD, iako ima aktivan proces usagašavanja sa EU.

"Ne mislim da bilo ko od međunarodnih partnera Srbije ima razlog da bude antagonizovan činjenicom da smo konačno posle tri dencenije postigli kvalitnetniji politički dijalog sa SAD koja je i dalje jedina svetska super sila", smatra on.

Dodao je da Beograd ima i redovne konsultacije sa Rusijom, a slično je i u odnosima Srbije sa zvaničnim Pekingom.

"Put političke nezavisnosti i vojne neutralnosti jednino na taj način može biti održiv uz balansiranje saradnje sa svim geopolitičkim akterima. Ne vidim nijedan razloga zasto bi sporazum u Vašingtonu bio interpretiran kao nešto što bi predstavljalo guranje prsta u oko bilo Briselu, bilo Moskvi ili Pekingu", rekao je Starović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.