OVO JE NOVO STRAŠNO ORUŽJE SRPSKE VOJSKE: Ime mu je NORA-B52 M15 i ono što radi je zaista ZASTRAŠUJUĆE!
Osnovna namena samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 je vatrena podrška sopstvenim jedinicama ostvarivanjem snažne, iznenadne i brze vatre po ciljevima na velikim daljinama, Foto: Ministarstvo odbrane

VAŽAN PROJEKAT

OVO JE NOVO STRAŠNO ORUŽJE SRPSKE VOJSKE: Ime mu je NORA-B52 M15 i ono što radi je zaista ZASTRAŠUJUĆE!

Poreklo projekta NORA-B52 seže u 1980-te godine, kada je u Vojnotehničkom institutu začeta ideja da se dalekometna top haubica postavi na šasiju terenskog vozila konfiguracije 8x8

Objavljeno:

Samohodna top-haubica NORA–B52 M15 jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije i projekat koji je dokaz sposobosti našeg vojnoindustrijskog kompleksa i inventivnosti naših vojnih inžinjera. Ovo je već peta generacija NORE u kojoj su implementirana sva nova saznanja i tehnologije i koja se dugi niz godina pokazala vrlo uspešno na tri kontinenta. Osnovna namena samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 je vatrena podrška sopstvenim jedinicama ostvarivanjem snažne, iznenadne i brze vatre po ciljevima na velikim daljinama. Sa pripadajućim borbenim kompletom municije NORA je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile, vatrenih sredstava, snaga vazdušnih desanata, komandnih mesta, centara veze, skladišta, aerodroma, pozadinskih baza i drugih ciljeva raspoređenih u dubini neprijateljeve teritorije. Ovim sistemom efikasno se mogu neutralisati artiljerijska oruđa, minobacači, oklopna borbena vozila, vozila specijalne namene, srušiti žičane i druge prepreke poljskog tipa i napraviti prolazi u minskim poljima.

foto: Ministarstvo odbrane

Poreklo projekta NORA-B52 seže u 1980-te godine, kada je u Vojnotehničkom institutu začeta ideja da se dalekometna top haubica postavi na šasiju terenskog vozila konfiguracije 8x8. Od tada pa do danas generacije izvanrednih inžinjera radile su na ovom projektu i dostigle da NORA bude ovakva kakvom je vidimo danas.

foto: Ministarstvo odbrane

Samohodno oruđe NORA-B52 M15, u odnosu na top-haubicu 152 mm M84, poseduje brojna unapređenja. Sama koncepcija rešenja samohodnog oruđa i gabaritne dimenzije obezbeđuju poboljšanu mobilnost i veći domet oruđa koji iznosi 41 km, dok kod top-haubice 152 mm M84 domet iznosi 24 km. Sistem za upravljanje vatrom, sistem veze između članova posluge, mogućnost automatskog punjenja oruđa i usmeravanja pomoću GPS pozicioniranja, ispaljivanje više projektila iz istog oruđa sa različitim elevacijama i punjenjima tako da projektili padnu u isto vreme na cilj, ugrađeni bacači dimnih kutija, samo su neke komponente koje top-haubica 152 mm M84 ne poseduje, za razliku od modernizovanog oruđa NORA-B52 M15. Takođe, NORA ima poboljšanu oklopnu zaštitu celokupne posluge dok top-haubica 152 mm M84 ima samo štitove za nišandžiju i pomoćnika nišandžije.

foto: Ministarstvo odbrane

Osnovno naoružanje samohodnog oruđa NORA-B52 M15 je top 155 mm, ugrađen u kupolu (delimično oklopljen) na modifikovanu osnovu terenskog automobila, a pomoćno naoružanje je mitraljez 12,7 mm sa turelom. Dopunsko naoružanje predstavljaju bacači dimnih kutija – dve grupe po dva bacača 82 mm ugrađene na prednji deo kabine vozila, a od naoružanje za obuku koristi se spregnuti top 20 mm M55.

foto: Ministarstvo odbrane

Samohodno oruđe NORA-B52 može da se kreće po svim vrstama terena, u svim klimatskim uslovima i danju i noću, a njenu posadu čini pet članova: komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Najveća brzina kretanja po ravnom asfaltnom putu iznosi oko 80 km/h, po ravnom makadamskom putu oko 40 km/h, savlađuje rov širine oko 1600 mm, uzdužni nagib 50% i poprečni nagib 20%. Autonomija kretanja po ravnom putu je do 500 km, dubina vodenog gaza 1 m, visina vertikalne prepreke 0,50 m, minimalni radius okreta oko 16,6 m i sa oštećenim pneumaticima može preći put do 50 km.

foto: Ministarstvo odbrane

Uvođenje u naoružanje samohodne top-haubice 155 mm NORA–52 M15 značajno je zbog postizanja većeg dometa, veće prohodnosti i brzine prevođenja oruđa iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto, što direktno utiče na brzinu posedanja i napuštanja vatrenog položaja. Takođe, oruđe je opremljeno najsavremenijim radio uređajima i sistemom za upravljanje vatrom (SUV) sa mogućnošću GPS pozicioniranja, što omogućava usmeravanje oruđa u osnovni pravac i davanje elemenata za samo nekoliko sekundi. Samohodnu top–haubicu 155 mm NORA–B52 M15 proizvodi JP „Jugoimport SDPR“, a u naoružanje Vojske Srbije ovaj složeni borbeni sistem uveden je početkom 2019. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.