Prve bebe iz epruvete pošle u školu: Ovi klinci su začeti veštačkom oplodnjom, a pogledajte ih sad! (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook/Spebo medical

u slavu života

Prve bebe iz epruvete pošle u školu: Ovi klinci su začeti veštačkom oplodnjom, a pogledajte ih sad! (FOTO)

Desetak dečaka i devojčica iz Leskovca i okoline bili su u utorak gosti Specijalne bolnice "Spebo medikal", u kojoj su začeti pre oko osam godina
Objavljeno: 14:26h

- Ovu kuću nikada ne možemo da zaboravimo, jer su nam podarili nešto mnogo vrednije i od nas samih, našu decu - priča Ljiljana.

A Tanja iz vlasotinačkog sela Stajkovca kaže:

- Sedmogodišnjeg Stefana čekali smo 18 godina, ali je tek pokušaj u ovoj klinici bio uspešan. Imamo i Nikolinu, ona je naše drugo dete začeto prirodnim putem.

Najlepša vest od jutros: Pomera se starosna granica za vantelesnu oplodnju!

Dr Stojković kaže da je početak bio težak, ali da je svako novorođenče bilo nagrada za poteškoće sa kojima su se susretali.

- Ovi osmesi pokazuju da je najbolja stvar koju sam mogao da uradim to što sam se vratio u Leskovac. Odavno ne brojimo koliko imamo beba već koliko odeljenja. Samo u Leskovcu šest novih odeljenja, a u zemlji više od 30 - kaže dr Stojković.

Kroz Specijalnu bolnicu "Spebo medikal" za osam godina prošlo je oko 6.600 pacijenata. Urađeno je 2.400 vantelesnih oplodnji, od ove godine i o trošku države, a oko 30 odsto je bilo uspešno. U zavisnosti od starosne dobi žene uspešnost vantelesne oplodnje se kreće od 18 do 75 odsto.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.