Roditeljima obolele dece cela plata dok su na bolovanju!
Foto: Nemanja Pančić / Ilustracija

Bravo za inicijativu!

Roditeljima obolele dece cela plata dok su na bolovanju!

Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da roditelji dece obolele od raka imaju pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta i da primaju 100 odsto zarade
Objavljeno:

Predsednica skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović očekuje da će se izmene zakona naći na dnevnom redu parlamenta do kraja godine i veruje da će sve poslaničke grupe po tom pitanju naći zajednički jezik.

foto: Shutterstock

Ona kaže da takvu inicijativu podržavaju i stručnjaci i građani, ali ističe da dobra ideja Ministarstva zdravlja nije dovoljna i da je potrebno obezbediti budžetska sredstva.

- To bi trebalo da bude zajednička aktivnost većeg broja ministarstava u vladi, navodi Đukić Dejanović i dodaje da je uverena da će takva inicijativa vrlo brzo biti pred poslanicima.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da prema važećem zakonu u slučaju maligne bolesti deteta do 18. godine, drugostepena lekarska komisija može da produži bolovanje majke do četiri meseca u toku kalendarske godine.

- Za vreme stacionarnog lečenja deteta majka ima pravo na bolovanje za sve vreme trajanja lečenja bez obzira na dužinu lečenja, kao pratilac deteta na stacionarnom lečenju, navode iz RFZO-a.

Majka ima pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u visini od 65 odsto od osnovice, bez obzira da li se dete leči u ambulantnim, ili stacionarnim uslovima.

(Espreso.co.rs / Rts.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.