DA LI BISTE LETOVALI U ALBANIJI? Egzotične plaže i niske cene će vas naterati da smesta spakujete kofere (VIDEO)
Detaljan vodič, Foto: Profimedia, Printscreen

NADOHVAT RUKE

DA LI BISTE LETOVALI U ALBANIJI? Egzotične plaže i niske cene će vas naterati da smesta spakujete kofere (VIDEO)

Iako o Albaniji kao destinaciji za letovanje, bar do ove godine, mnogi građani nisu razmišljali, u pitanju je nama vrlo bliska zemlja koju godišnje poseti više od šest i po miliona turista

Objavljeno:
Ana Petrović

Putovanja ove godine na neki način organizuje pandemija korona virusa, jer se granice otvaraju i zatvaraju u odnosu na epidemiološke situacije širom sveta.

Takođe, od epidemiološke slike u državi zavisi i da li vam je potreban PCR test prilikom ulaza u neku zemlju, a isto važi i za karantin.

Državljani Srbije, prema poslednjim podacima mogu slobodno da putuju u 17 zemalja. Jedna od njih je i Albanija.

Iako o Albaniji kao destinaciji za letovanje, bar do ove godine, mnogi građani nisu razmišljali, u pitanju je nama vrlo bliska zemlja koju godišnje poseti više od šest i po miliona turista, piše Albanija.rs, prvi online portal u Srbiji sa svim važnim informacijama o putovanju u Albaniju.

Geografski položaj i klima

Albanija izlazi na Jadransko i Jonsko more i okupana je suncem više od 300 dana godišnje.

Sa prosečnom letnjom temperaturom od 25 stepeni, izvanrednom prirodom i najlepšim plažama Evrope, toplo dočekuje goste iz svih delova sveta.

Albanija ima oko 450 kilometara morske obale. Sigurno se tu može naći neko mesto koje bi bilo po vašoj meri.

foto: Profimedia

Kako do Albanije?

Autobusom

Putovanje do Albanije, kako do gradova na severu zemlje, Tirane, tako i do primorja i gradova na samom jugu zemlje, moguće je korišćenjem autobusa. Međutim, direktnih autobuskih linija između, primera radi Beograda, Niša ili Novog Sada i bilo kog grada u Albaniji nema.

Iz Beograda ili Niša možete autobusom do Albanije preko Prištine.

Putovanje od Beograda do Prištine traje oko 6 sati autobusom, dok od Niša do Prištine autobus stiže za 3 sata. Cena povratne autobuske karte od Beograda do Prištine je između 20 i 30 evra, zavisno od prevoznika.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Putovanje kolima

Automobilom do Albanije možete doći na više načina, međutim, trenutno je usled pandemije koronavirusa i zatvaranja granica pojedinih zemalja regiona za državljane Srbije, do Albanije moguće doći isključivo preko Kosova. Postoji mogućnost tranzita kroz Severnu Makedoniju, ali je zbog maksimalnog trajanja tranzita u trajanju od 3 sata i procedura koje je neophodno ispuniti, putovanje preko Kosova jednostavnije i kraće.

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetujemo putovanje rutom: autoput E75 – Niš – prelaz Merdare – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Sa druge strane, ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje rutom: Raška – prelaz Jarinje – Kosovska Mitrovica – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Važno je znati da ukoliko koristite Google mape ova ruta neće biti prepoznata, stoga savetujemo da koristite ili ViaMichelin rute ili da se navodite uz pomoć saobraćajnih znakova na ovoj ruti koja je, iznenađujuće, od Beograda pa sve do mora, odlično obeležena.

Po ulasku na Kosovo pratite putokaze za Prištinu, a zatim u Prištini putokaze za Tiranu.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, put do Drača je odličan – autoput ili nova magistrala.

Ono što je izuzetno važno da znate je da je za ulazak u Albaniju neophodan zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, pratite putokaze ili Google mape i bez problema ćete stići do svog odredišta.

Takođe, ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta, navodi se na portalu Albanija.rs.

Ono što je važno da znate je da je na Kosovo trenutno za građane sa državljanstvom Srbije moguće ući isključivo uz korišćenje lične karte.

Za prelaz granice sa Albanijom neophodan vam je pasoš.

foto: Profimedia

Da li je tamo bezbedno?

Svakako najčešće pitanje turista iz Srbije prilikom razmišljanja o odlasku u Albaniju je - „Da li je tamo bezbedno?''.

Odgovor na to pitanje je jednostavan - bezbedno je. Više hiljada naših građana samo ove godine letovalo je u Albaniji i vratilo se sa izuzetno pozitivnim utiscima.

Nijedan incident nije zabeležen, dok je utisak gostiju da domaćini turiste iz Srbije obožavaju.

Izuzetno gostoprimstvo i bezbednost građana Srbije potvrđuje i niz utisaka koji su turisti podelili u Fejsbuk grupi „Letovanje u Albaniji“, pa se možete uveriti i sami.

foto: Profimedia

Letovališta

Jadranska obala

Severni deo albanske rivijere izlazi na Jadransko more. Poznat je po peskovitim plažama i plitkoj vodi što čini ovaj deo zemlje omiljenim među porodicama sa decom.

Najpoznatije i najposećenije plaže u ovom delu Albanije su Velipolje, Šenđin, Golemi, Spilje, ali i zaliv Lalzi i plaže u gradovima Valona i Drač. Turistima je zanimljiv i rt Rodon.

Plaža Velipolje je najsevernija plaža jadranske obale Albanije. Udaljena je oko 22 kilometra od Skadra. Velipolje je posebno poznato mesto zbog čak 250 sunčanih dana godišnje, a zahvaljujući temperaturi koja je već u maju u proseku viša od 20 stepeni, Velipolje je omiljena destinacija za goste iz Srbije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine zbog blizine i kraće vožnje.

Velipolje je plaža koja je idealna za porodične odmore jer je prostrana, dugačka čak 4 kilometra i plitkog mora.

Šenđin je peščana plaža koja se nalazi na oko 8 kilometara udaljenosti od grada Lješ. Plaža je, slično Velipolju, poznata po čak 300 sunčanih dana godišnje, ali i specijalitetima i hrani koju možete probati samo u ovom delu Albanije.

Drač je dobro poznati grad udaljen oko 39 kilometara od albanske prestonice Tirane, a ujedno je i najposećeniji primorski grad u Albaniji. Plaže dugačke kilometrima su često preplavljene gostima i turistima jer je Drač, osim po odličnoj lokaciji, poznat i kao mesto za dobru zabavu i izlaske.

Plaže su blagog nagiba – odlične za goste koji u Albaniju dolaze na letovanje sa decom. Plaže Golemi i Mali Robi poznatije su od plaža Drača i vrlo su blizu jedna druge. Ono što na prvi pogled privlači pažnju jesu kristalno čisto more i beli pesak, što pruža mogućnost za dugačke šetnje, vožnju bicikla ili sportove na vodi.

Spilje je plaža koju mnogi nazivaju rajskom plažom jer je okružena izvanrednim prirodnim predelima i četinarima. Blizu je Drača, a ističe se perfektno čistom morskom vodom i okruženošću prirodom i mirom.

Zaliv Lalzi je još jedan atraktivan deo jadranske obale i dugačak je sedam i po kilometara. Za one koji uživaju u ronjenju, ovaj zaliv je obavezan za posetu. Plaže u zalivu su peskovite i okružene prirodom i redovima visokih borova.

Zaliv Lalzi koji se nalazi severno od Drača i na oko 25 kilometara od Tirane ima izvanredno čistu vodu i plaže na kojima se možete odmoriti jer nema previše posetilaca.

Valona je posle Drača najveći primorski grad i veoma važna luka u Albaniji, a uz to je i poznat turistički centar. Grad je koji spaja i predivne plaže, niz letnjih sadržaja, dobar provod i odlične restorane.

Deo plaža u Valoni i okolini poznat je po stenovitoj obali koja je pogodna za ljude koji vole ronjenje.

Jonska obala

Ksamil je malo mesto koje izlazi na obalu Jonskog mora, sa svega 3.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone ovo mesto poseti znatno više turista iz regiona ali i sveta.

Ovaj deo Albanije turiste je počeo da privlači tek nedavno i zbog toga je i dalje miran i pogodan za one koji vole uživanje u mirnijoj atmosferi. Ksamil je specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora, a uz peščane plaže i palme na obali, zaista ćete se osećati kao da ste negde daleko, na nekoj od egzotičnih destinacija.

Cene u Ksamilu

  • Ručak za jednu osobu – 5€
  • Večera za dvoje u restoranu – 20€
  • Lokalno pivo – 1€
  • Flaša vina – 10€
  • Coca cola u prodavnici – 0.5€
  • Lokalno pivo u prodavnici – 0.7€
  • Voda u prodavnici – 0.4€

Saranda je grad na samom ulazu u južni deo Albanije. Grad ima oko 35.000 stanovnika i nalazi se na prelepoj poziciji okružen morem i planinama.

U Sarandi možete posetiti niz znamenitosti: od ostataka nekadašnje Sinagoge iz 5. veka, preko različitih muzeja, stare tvrđave iznad grada, do nacionalnog parka Butrinit koji se nalazi blizu Sarande.

Hrana i piće

Saranda ima nebrojano mnogo kafića i restorana u kojima ćete zaista uživati. Fast food restorani su ovde jako jeftini i obroci koštaju od 1 evra pa naviše. Ako se odlučite za odlazak u restoran, na obali ćete pronaći brojne objekte koji, uz druge tradicionalne specijalitete, nude i morske plodove.

Dhermi je malo mesto blizu Himare, grada na obali Jonskog mora, i nalazi se na pola puta između Valone i Sarande.

Plaže u mestu Dhermi su specifične po tome jer su okružene planinama i strimim proplancima, a zahvaljujući izgradnji ugostiteljskih objekata, ovaj deo albanskog primorja poslednjih godina postaje omiljeno mesto za izlaske i uživanje na plažama.

Šetalište pored mora proteže se duž cele obale u mestu Dhermi, a goste privlači i priroda koja je u okolini grada potpuno očuvana i zanimljiva za istraživanje.

Hrana i piće

Generalno u mestu Dhermi ćete pronaći sve – pice, ribu, tradicionalnu albansku hranu, italijansku i grčku kuhinju. Cene obroka su oko 10 evra u restoranima. Tu su, svakako, i fast food restorani gde možete jesti za oko 4 evra sa uključenim pićem.

Dhermi je pun kafića i barova u kojima kafa košta oko 50 centi, sokovi oko 1 evro, a pivo između 1 i 2 evra.

Himara je grad koji izlazi na Jonsko more i okružuju ga priroda i masivne planine. Himara i okolina imaju najlepše plaže na celoj albanskoj obali – Spile, Marači, Jali i druge.

Zahvaljujući turizmu koji je počeo da se razvija tek pre nekoliko godina na ovom području, priroda u okolini Himare je potpuno netaknuta i jako zanimljiva za istraživanje. More i obala su jako čisti, a specifično za ovaj deo jonske obale je i da je voda jako topla.

U ovom delu najveći deo građana i građanki se izjašnjava kao Grci, pa na obali možete pronaći mnogobrojne tradicionalne taverne i restorane sa sjajnim morskim specijalitetima.

Cene smeštaja i hrane

Zvanična valuta u Albaniji je lek (1 evro = 124 leka), ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre.

U proseku, za sedmodnevni odmor za dve osobe u Sarandi, na jugu Albanije, prekoputa ostrva Krf, potrebno je izdvojiti oko 350 evra, uključujući prevoz, smeštaj i hranu.

Slični podaci su i za Drač, koji je na severu zemlje, na oko 30 kilometara od prestonice Tirane. U njemu prosečna porodica s jednim detetom, u veoma pristojnom hotelu, može da letuje za 330 evra za pet dana, uz doručak. Hoteli su uglavnom novi, a dodatni kapaciteti se grade.

Cene hrane su prihvatljive. U hotelu se može jesti za 5-8 evra po osobi. U okolnim restoranima cene su i niže. Cena, na primer, kafe na plaži je oko 80 albanskih leka ili oko 72 dinara, supa je 250 leka (oko 225 dinara), a solidno glavno jelo se može dobiti za otprilike 750 leka ili 675 dinara.

Cene hrane u supermarketima je povoljna. Tako koka-kola u limenci košta oko 60 do 100 leka (54-90 dinara), flaširana voda od 1,5 litara 50 (45 dinara), hleb 60 (54 dinara)… S obzirom na to da se radi o primorju, cene su više nego pristupačne. Tako je i sa ostalim proizvodima.

Za jedan litar dizela je potrebno u proseku izdvojiti oko 185 leka (1,33 evra).

Kakav ste stav imali prema letovanju u Albaniji? Jeste li ikada letovali tamo? Pišite nam svoja iskustva.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.