Nema deteta koje je nije probalo: Ova droga je najzastupljenija u Srbiji! (FOTO)
Foto: David Ryder, Reuter, Profimedia

dostupna i opasna

Nema deteta koje je nije probalo: Ova droga je najzastupljenija u Srbiji! (FOTO)

Pema zvaničnim podacima ovu drogu je među uzrastod od 18 do 64 godine konzumiralo 7,7 posto ljudi, ali se procenjuje da je broj konzumenata mnogo veći
Objavljeno: 12:34h

Marihuana se najčešće puši u ručno pravljenim cigaretama poznatim kao "džoint", u raznim lulama i nargilama, a priprema se i kao čaj, dok maštovitiji konzumenti sa njom spremaju pite ili kolačiće.

Glavni psihoaktivni sastojak marihuane je tetrahidrokanabiol, (THC) i može varirati u rasponu od 0,1% do preko 5%, dok tetrahidrokanabinola u hašišu ima oko 10%, u skanku 20 %, a u hašisosm ulju čak do 50 %.

Kancelarija za borbu protiv droga naglašava da su znaci raspoznavanja konzumenta kanabisa mahom euforično raspoloženje, dezorijentisanost, napetost, pospanost, zaboravljanje, napadi paranoje, straha ili smeha, zatim zakrvavljene oči, povećan apetit, ubrzan rad srca, široke zenice, crvenilo beonjača, suvoća usta, pojačana žeđ.

A photo posted by @caliwood420 on

Veoma je važno istaći da konzumiranje kanabisa stvara psihičku, ali ne i fizičku zavisnost, a prestanak konzumiranja ne izaziva apstinencijalne krize.

Međutim, posledice korišćenja su mnogobrojne i mogu se ispoljiti u oštećenju mozga i centralnog nervnog sistema (oštecenja memorije i nedostatka motivacije), kao i u poremećaju rada srca (povećanju krvnog pritiska, aritmije).

A photo posted by NewThc (@newthc) on

Povećava se i rizik od malignih oboljenja, hroničnog bronhitisa i drugih problema sa disajnim putevima.

Hašiš se takođe dobija od indijske konoplje, a nalazi se u dlačicama kojima je prekriveno čitavo stablo biljke kanabisa, a naročito dlačice lista.

Ovako dobijena materija se presuje u različite oblike.

Cena jednog grama na našem tržištu se kreće između 1.000 i 1.500 dinara.

Hašiš je dosta jači od marihuane, ali ne i od skanka.

Konzumira se pušenjem, i to pomoću nargila i drugih vrsta lula, inhalacijom i kuvanjem čajeva.

A photo posted by Wuerita Sánchez (@wuerita_06) on

Osnovno dejstvo uzimanja hašiša su vizuelne halucinacije, gubitak vremenske i prostorne orjentacije, kao i moći rasuđivanja.

Od hašiša se dobija hašišvo ulje, koje izgleda kao rastopljena čokolada, a konzumira se tako što se cigareta natopi hašišovim uljem i potom puši.

Jedna od značajnijih podvrsta marihuane je genetski modifikovana marihuana takozvani skank.

Skank se proizvodi u ilegalnim laboratorijama, gde se uzgajaju biljke u veštačkim uslovima, po strogim procedurama.

U tim laboratorijama ništa nije prepušteno slučaju od odabira zemljišta, procesa navodnjavanja, prihrane biljaka, temperature vazduha u prostoriji, do stalnog izlaganja veštačkim izvorima svetlosti.

Taj način proizvodnje može dati i do tri berbe godišnje, a takođe je povećana količina aktivne supstance THC-a, koja ide i preko 20%, što takođe povećava cenu skanka na ilegalnom tržištu, kažu podaci Kancelarije za borbu protiv droga.

(Espreso.co.rs/ Tanjug)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.