DOKTORKA EDITA JE NOVO LICE KRIZNOG ŠTABA: Do sada je nismo viđali, a stručnjak je za OVU OBLAST
Dr Edita Stokić, Foto: Printscreen/Kurir TV

konačno se obratila

DOKTORKA EDITA JE NOVO LICE KRIZNOG ŠTABA: Do sada je nismo viđali, a stručnjak je za OVU OBLAST

Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu

Objavljeno:

Krizni štab se već nedeljama ponovo svakodnevno obraća javnosti na konferencijama za medije u 15h. Ipak, pored poznatih lica, poslednjih dana često možemo videti i stručnjake koji nam se do sada nisu obraćali na ovim konferencijama.

Pored dr Kisić Tepavčević, trenutno stanje sa korona virusom danas je saopštila i dr Edita Stokić kao predstavnik KC Vojvodine.

Ona je, između ostalog, danas govorila i o povezanosti između gojaznosti i korona virusa.

- U ovom naletu epidemije se uočava da je sve veći broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid ne daje jedisntvenu kliničku sliku, već razvija brojne komplikacije. U lečenju hospitalizovanih pacijenta, možemo da uočimo sa aspekta klinike dva problema: pacijent koji se hospitalizuje retko kad ima samo kovid, već ima i brojne druge pridružene bolesti.

Dr Stokić se i inače bavi ovom temom.

foto: Printscreen/Youtube

Obrazovanje i usavršavanje

Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a rođena je u Kikindi. Medicinski fakultet u Novom Sadu završila je 1986. godine, sa prosečnom ocenom 9,96. Poslediplomske studije, smer Neuroendokrinologije, završila je 1991. godine, odbranjenim magistarskim radom pod naslovom “Stanje prolaktinske sekrecije adenohipofize u osoba s različitim funkcionim poremećajima štitaste žlezde”. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Uticaj specifične distribucije masnog tkiva na razvoj metaboličkih komplikacija gojaznosti”, odbranila je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Specijalistički ispit iz Interne medicine položila 1994. godine, a subspecijalistički ispit iz endokrinologije 1997. godine.

Bila je učesnik, organizator i predavač na mnogim domaćim i međunarodnim skupovima.

Član je Udruženja endokrinologa Srbije, Srpskog udruženja za medicinsko pravo, Udruženja za aterosklerozu Srbije, Češkog aterosklerotskog društva, Evropskog aterosklerotskog društva, Evropskog lipoproteinskog kluba, Evropskog društva za studije o dijabetesu, Američke dijabetološke asocijacije, Internacionalnog udruženja za proučavanje gojaznosti i Association of Clinical Research Professionals. Član je Ekspertske grupe za gojaznost Ministarstva zdravlja Republike Srbije, radne grupe za Diabetes mellitus, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, radne grupe za dijagnostikovanje i lečenje lipidskih poremećaja. Član je Uređivačkog odbora časopisa „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo“.

Autor je i koautor je ukupno 372 rada, najvećim delom iz oblasti gojaznosti, poremećaja metabolizma lipida i lipoproteina i šećerne bolesti, poglavlja u međunarodnoj monografiji „Recent Advances in cardiovascular risk factors“, urednika Mehnaz Atiq Intech, kao i autor dve monografije o gojaznosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.