NAJNOVIJE OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA: Najmanji broj novoobolelih u poslednje dve nedelje, ovo su svi detalji (VIDEO)
Krizni štab, Foto: Printscreen

TRENUTNO STANJE

NAJNOVIJE OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA: Najmanji broj novoobolelih u poslednje dve nedelje, ovo su svi detalji (VIDEO)

Trenutna situacija sa korona virusom

Objavljeno: 15:49h

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 se obratio javnosti u 15h u Palati Srbija povodom situacije u vezi sa korona virusom.

Javnosti su se obratile dr Darija Kisić Tepavčević i prof. dr Edita Stokić.

Na konferenciji za medije je saopšten presek stanja sa korona virusom.

Stanje u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.817 osoba, njih 379 bilo je pozitivno na testu, a nažalost preminulo je osam lica.

Poslednji podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da se na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 156 pacijenata.

Oboljevanje se pomerilo ka mlađim grupama

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević saopštavajući poslednje podatke o koronavirusu u Srbiji istakla je da je navjiše oboljevanja u uzrasnim grupama 30-39 godina i 40-49 godina. Ukazala je da se oboljevanje pomerilo ka mlađim grupama.

Kovid pozitivna deca

- Kada su u pitanju deca koja su kovid pozitivna, u KC Dr Dragiša Mišović, nalazi se devetoro dece, a na ginekolokiji je 6 trudnica koje su pozitivne na ovaj virus - rekla je dr Kisić.

Najmanji broj novoobolelih u poslednje dve nedelje

Ukupan broj obolelih u poslednja 24 sata - 379, najmanji je u poslednje dve nedelje, ukazala je zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević i ponovo apelovala na sve da sada budu najodgovorniji i da poštuju sve preventivne mere.

- Najmanji je broj u poslednje dve nedelje, ali se i dalje radi o visokim vrednostima. Ali, to govori u prilog onome što govorimo, da se pridržavmo mera i da smo na dobrom putu da idemo ka silaznom toku epidemijske krive i da sada treba da budemo najodgovorniji i damo sve od sebe da se epidemija ugasi - rekla je Kisić Tepavčević.

foto: Printscreen/Kurir TV

Stanje u KC Vojvodine

KCV Vojvodine zbog velikog rasta obolelih proširio je kapacitete i otvoreno je još kovid jedinica, rekla je iz Kliničkog centra Vojvodina Edita Stokić.

- U ovom naletu epidemije se uočava da je sve veći broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid ne daje jedisntvenu kliničku sliku, već razvija brojne komplikacije. U lečenju hospitalizovanih paccijenta, možemo da uočimo sa aspekta klinike dva problema: pacijent koji se hospitalizuje retko kad ima samo kovid, već ima i brojne druge pridružene bolesti.

Sa razvojem kovid 19 njegove pridružene bolesti se pogoršavaju i javljaju se druge bolesti.

KC Vojvodine je dobio informacije za problem u informisanju porodica u intenzivnim jedinicama, a organizovali su nove telefone.

"Osoba kada se prima popunjava formular kojim osobama se daje informacija o njegovom stanju", rekla je Stokić.

Oformili su ekipe za psihološku podršku onima koji je zatraže.

Veća gojaznost veći rizik za hospitalizaciju

- Dobro vam je poznato da je Vojvodina sa velikim brojem gojaznih, i pokazano je da je veća gojaznost veći rizik za hospitalizaciju, a zatim i smrtni ishod. Gojaznost i tip 2 dijabetes faktori za oboljevanja kovid 19 infekcije - ukazala je Stokić.

foto: Printscreen/Kurir TV

O bezbednosti održavanja skupštine

Kisić Tepavčević govorila je o bezbednosti održavanja skupštine.

- Kakav god da se bude održavao sastanak i manifestacija, sigruno je da moraju da se pridržavaju mera prevencije. Situacija sa početka epidemije i situacija par meseci nakon toga se razlikuje sa različitih aspekata, i sa klliničkog i sa epidemiološkog - zaključila je.

Kaznena politika i preventivne mere

O tome da se na društvenim mrežama pojavile informacije da je Ministarstvo zdravlja dalo nalog da anketiraju Kisić Tepavčević kaže da nema informacije.

"Ne raspolažem sa takvom vrstom informacija. Kada je u pitanju vakcinacija, generalna i za decu, jeste nešto što je rutinsko i primenjuje pre nego što se jedna vakcina uvede u populaciju. O tom istraživanju nisam upoznata, ali to jeste jedno od rutinskih aktivnost kao preventivna mera, da se sagledaju potrebe."

U vezi sa preventivnim merama kaže da su veoma efikasne i kada se pojave nove mogućnosti vrte se oko istih stvari.

Kaznena politika je krajnja istanca da se sprovode preventivne mere, iako je ona protiv njih i lično ne može da shvati da bi se neko pridržavao mera da ne bi plati kaznu, a ne da bi ostao zdrav.

"Nadamo se da tako nešto neće ni biti potrebno, a brojevi koje beležimo poslednjih dana kažu da se itekako pridržavamo preventivnih mera."

Apleovala je da utičemo na naše najbliže da se pridržavaju mera.

O lekarima koji su potpisali peticiju

Da li je neko kontaktirao lekare koji su potpisali pismo peticiju o smeni štaba, dr Kisić Tepavčević navela je da ne može da kaže u ime drugih kolega, ali ona poznaje neke od osoba na spisku.

"Pričala sam sa nekim i razmenila poruke. Nema ništa spektakularno za vas. Stručna mišljenja su razmenjena."

foto: Printscreen/Kurir TV

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.