Mutivode: Englezi upozoravaju turiste da ne piju česmovaču iz Srbije! (FOTO) (ANKETA)
Foto: Shutterstock/NebojšaMandić

Jesmo li svesni šta pijemo?

Mutivode: Englezi upozoravaju turiste da ne piju česmovaču iz Srbije! (FOTO) (ANKETA)

Iako većina ljudi pri posetama zemljama trećeg sveta ne razmišlja o tome da koristi vodu s česama, trebalo bi da razmisle da li je to ok izbor i u nekim zemljama Evrope, upozorava Dejli mejl
Objavljeno: 15:02h

Podaci agencije Citybase apartments na koje se poziva ovaj britanski mediji savetuju turiste da "ne odvrću slavine" u Bosni, Srbiji, Rusiji, Slovačkoj...

foto: Printscreen

S druge strane, skoro cela EU je sigurna po ovom pitanju.

foto: Printscreen

Da li mi nešto propuštamo kada je u pitanju kvalitet vode koju koristimo?! Da li od nas nešto kriju?

Kako je Beograd glavna turistička tačka u Srbiji, potražili smo odgovor - da li turisti, a samim tim i građani treba da se plaše?

Iz Beogradskog vodovoda ovaka upozorenja smatraju iluzornim, kažu da kontrolišu ispravnost vode i garantuju za nju, i da nisu imali slučaj da se neko razboleo/otrovao vodom.

- Voda Beogradskog vodovoda je dobrog kvaliteta, sanitarno-higijenski ispravna. Kvalitet sirove vode na izvorištima (reke Sava i Dunav i bunari) je varijabilan tokom godine, ali ne utiče na kvalitet pijaće vode - tvrde oni.

Voda se redovno testira, a pored redovnog uzorkovanja, Beogradski vodovod uzorke uzima i ciljano na osnovu primljenih reklamacija građana na kvalitet vode.

I javne česme, koje su pod njihovom kontrolom, potpuno su ispravne, tvrde oni.

foto: Profimedia

Vodovod: Bela voda ispravna, a može i žućkasta

No, ni kad voda iz česme menja boju, Vodovod mnogo ne brine.

Beogradski vodovod na svom sajtu objašnjava da "beličasta voda" ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode za piće, i da je to voda u koju je prodro vazduh u vidu mehurića.

- Ponekad se dogodi da je voda na slavinama potrošača zamućena. Ova pojava je karakteristična za period posle otklanjanja kvarova na mreži. Posledica je hidrauličnog udara, što dovodi do pokretanja taloga koji uvek postoji na unutrašnjim zidovima cevovoda. Talog najčešće sadrži jedinjenja gvožđa žućkaste boje. U ovom vidu i koncentraciji, gvožđe nije od posebnog zdravstvenog značaja - objašnjavaju oni!

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.