PRAVOSLAVNOM SRBINU NASRED SPOMENIKA PIŠE DA JE USTAŠA! Šok slika se širi mrežama, nikome ništa nije jasno!
GROBLJE, Foto: Espreso.co.rs

NEOIČNO

PRAVOSLAVNOM SRBINU NASRED SPOMENIKA PIŠE DA JE USTAŠA! Šok slika se širi mrežama, nikome ništa nije jasno!

"Ne biste poverovali – najverovatnije"

Objavljeno:

Istorija je neverovatan sled još neverovatnijih događaja. Svedoci smo odnosa na Balkanu. Šta biste rekli kada bi vam neko rekao da je nekad postojao Srbin koji je sebe nazivao ustašom i time se ponosio? - počinje zanimljiva priča iz Hercegovine objavljena na Instagram nalogu "otacastvo", a mi je prenosimo u celosti.

"Ne biste poverovali – najverovatnije"

- Ali, njegov nadgrobni spomenik je svedok svega toga. Ime mu je bilo Kojo Obori

Он је био Србин православац на чијем гробу пише да је био усташа. Ово је прича о њему. Историја је невероватан след још невероватнијих догађаја. Сведоци смо односа на Балкану. Шта бисте рекли када би вам неко рекао да је некад постојао Србин који је себе називао усташом и тиме се поносио? Не бисте поверовали – највероватније. Али, његов надгробни споменик је сведок свега тога. Име му је било Којо Оборина. Био је Србин. Поносни Србин и поносни усташа. Свако ко је некада отишао на старо херцеговачко гробље у место Поплат код градица Стоца на Брегави могао се својим очима уверити да на том гробу пише ћирилицом: Овђе почива Којо Оборина – УСТАША, затим је наведена година његовог рођења 1852.година и прва два броја године смрти 19 која касније није дописана. Испод стоји “1875-1878” и податак да Којо Оборина сам себи диже споменик. А управо година 1875. је важна за нас. Шта се тада десило? И можда су они који добро познају историју и српски језик већ са лакоћом могли да схвате о чему се заправо овде ради, управо у 19.веку лежи одговор ове тајне. Године 1875. десио се српски устанак у Херцеговини познатији под називом “Невесињска пушка” који је убрзо дигао целу Босну и околину на ноге и подигао народ на устанак против Турака и њихове владавине. Устанике су подржале добровољцима и оружјем Кнежевина Србија и Књажевина Црна Гора, а све то је довело до почетка Српско- турског рата и настанка такозване Велике источне кризе. Тако су храбри српски јунаци и сви остали који су пре свега желели слободу себе називали УСТАШАМА, јер су дигли устанак против Турака и њиховог тлачења и зулума који је био усмерен на домаћи живаљ. Отуда је поносни Србин православац себе називао усташом, а то написао и на свом гробу. Овај назив устаника како их данас зовемо у то време није било ништа необично. Данас, после свега јесте.

A post shared by Отачаство ?? (@otacastvo) on

na staro hercegovačko groblje u mesto Poplat kod gradića Stoca na Bregavi mogao se svojim očima uveriti da na tom grobu piše ćirilicom: "Ovđe počiva Kojo Oborina – USTAŠA", zatim je navedena godina njegovog rođenja 1852. godina i prva dva broja godine smrti 19 koja kasnije nije dopisana - piše "otacastvo".

- Ispod stoji "1875-1878" i podatak da Kojo Oborina sam sebi diže spomenik. A upravo godina 1875. je važna za nas. Šta se tada desilo? I možda su oni koji dobro poznaju istoriju i srpski jezik već sa lakoćom mogli da shvate o čemu se zapravo ovde radi, upravo u 19.veku leži odgovor ove tajne.

- Godine 1875. desio se srpski ustanak u Hercegovini poznatiji pod nazivom "Nevesinjska puška" koji je ubrzo digao celu Bosnu i okolinu na noge i podigao narod na ustanak protiv Turaka i njihove vladavine. Ustanike su podržale dobrovoljcima i oružjem Kneževina Srbija i Knjaževina Crna Gora, a sve to je dovelo do početka Srpsko- turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize - piše "otacastvo".

- Tako su hrabri srpski junaci i svi ostali koji su pre svega želeli slobodu sebe nazivali USTAŠAMA, jer su digli ustanak protiv Turaka i njihovog tlačenja i zuluma koji je bio usmeren na domaći živalj.

Otuda je ponosni Srbin pravoslavac sebe nazivao ustašom, a to napisao i na svom grobu. Ovaj naziv ustanika kako ih danas zovemo u to vreme nije bilo ništa neobično. Danas, posle svega jeste - stoji u objavi na Instagram nalogu "otacastvo".

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.