Bivši radnici Zastava kamioni protestovaće 16. juna u Beogradu zbog neisplaćenih zarada
Skupština Srbije, Foto: Dado Đilas

odlučni

Bivši radnici Zastava kamioni protestovaće 16. juna u Beogradu zbog neisplaćenih zarada

Oni su se ranije, a na predlog Ministarstva privrede i u cilju brže isplate dugovanja, odrekli kamata od 100 miliona na svoja potraživanja

Objavljeno:

Bivši radnici fabrike Zastava Kamioni u stečaju održaće protest ispred Skupštine Srbije i protestnu šetnju do Ministarstva privrede u Beogradu 16. juna, nezadovoljni, kako navode, što nadležni izbegavaju da reše isplatu njihovih zaostalih zarada od 207 miliona dinara.Radnici Zastava kamiona organizuju proteste od 2018. u pokušaju da nadju rešenje za isplatu zarada od 2012. do 2016. godine.

Predstavnik bivših radnika te fabrike Milojko Popović je rekao danas Beti da je "delegacija radnika u ponedeljak išla u Beograd, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da ih primi iako su dva puta dolazili ispred vrata njegovog kabineta".

"Mi smo ponudili glasove radnika i članova naših porodica, najmanje 2.000 glasova, da nas uzmu u zaštitu i isplate nam dugovane zarade. Pošto to nije prošlo, danas ćemo naše glasove ponuditi za lokalne izbore gradonačelniku Radomiru Nikoliću", rekao je Popović. Kazao je da i ako ovde odbiju glasove radnika u zamenu za rešavanje problema isplate zarade to će ponuditi drugima, ići će u opoziciju, jer kako kaže, "ima ko hoće".

Popović je rekao da radnici nemaju drugi izbor, jer nisu uspeli svi dosadašnji pokušaji da se reši njihov problem.

Poslednji put, kako kaže, "slagao ih je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović".

Oni su se ranije, a na predlog Ministarstva privrede i u cilju brže isplate dugovanja, odrekli kamata od 100 miliona na svoja potraživanja.

Popović kaže da bivši radnici svakoga dana protestuju ispred zgrade gradske uprave, a na današnjem protestu u 11 sati biće nastavljeno prikupljanje potpisa za odlazak na protest u Beograd u utorak, 16. juna.

Tom protestu će, kaže, prethoditi veliki protest ispred Skupštine grada Kragujevca u ponedeljak 15. juna.

Bivši radnici Zastava kamioni su i na ranijim protestima ukazivali na problem neisplaćenih zarada i drugih naknada po osnovu rada i povezivanje staža, ali i na to da se razvlači i prodaje državna imovina Zastava kamioni koju je popisao stečajni upravnik.

Radnici smatraju da imaju pravo na naplatu dugovanja od države po Protokolu iz 2009. godine u kome se Vlada Srbije obavezala da izmiri sva dugovanja prema radnicima Zastavinih fabrika.

Oni su na ranijim protestima predočili da nemaju nadu da problem isplate zarada moći da se reši kroz stečajni postupak koji je otvoren u septembru 2018. godine na predlog Ministarstva privrede.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.