OD 1. JULA BRŽIM PUTEM DO GRČKE? Ovo su svi detalji o otvaranju granica
Letovanje / Ilustracija, Foto: profimedia

KONAČNO

OD 1. JULA BRŽIM PUTEM DO GRČKE? Ovo su svi detalji o otvaranju granica

Seničić ističe da će Srbija prema nekim prognozama dospeti na pozitivnu listu Crne Gore I Hrvatske između 20. i 25. juna

Objavljeno: 09:25h

Severna Makedonija planira da otvori granice od 1. jula, pa svi oni koji su planirali letovanje u zemlji girosa mogu da računaju da će do omiljenih destinacija na obalama Egejskog i Jonskog mora putovati istom maršutom kao ranijih godina.

Naime, iako Grčka 15. juna otvara granice za građane 29 zemalja, za srpske turiste koji planiraju odlazak na letovanje automobilom ili autobusom „blokiran“ je glavni putni koridor ka grčkom moru i jedina opcija da se dokopaju plaže je put preko Bugarske.

Međutim, kako za „Alo!“ navodi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), sve prognoze govore da će i Severna Makedonija otvoriti granice oko 1. jula.

-U Severnoj Makedoniji epidemija je buknula tokom zbog proslave ramazanskih praznika, a tamošnje vlasti prognoziraju da će se situacija smiriti krajem juna. Kako nezvanično saznajemo, makedonske vlasti planiraju otvaranje granica 1. jula. Ipak, situaciju pratimo iz sata u sat, pa ostaje da vidimo da li će se nešto dodatno zakomplikovati - objašnjava Seničić.

Prema njegovim rečima, svi oni koji i pre 1. jula planiraju putovanje u Grčku treba da imaju na umu da su pojedina tamošnja letovališta bliža ukoliko se putuje preko Bugarske.

- Ne treba očajavati. Bugari su maksimalno olakšali tranzit kroz svoju zemlju i ne traže dodatnu dokumentaciju. Kroz čitavu Bugarsku do Grčke se putuje auto-putem. Tasos, drugi i treći prst Halkidikija su čak i bliže nego kada se putuje preko Makedonije, dok su prvi prst na Halkidikiju i oblast Pireja samo 47 kilometara udaljeniji nego kada se putuje preko Makedonije - kaže Seničić.

Prema njegovim rečima, i Turska planira da od 1. jula potpuno relaksira mere, pa će na granicama biti testirani samo oni koji budu slučajno uzrokovani.

Seničić ističe da će Srbija prema nekim prognozama dospeti na pozitivnu listu Crne Gore I Hrvatske između 20. i 25. juna.

- Verujemo da će granice za srpske turiste biti otvorene od 1. jula u Crnoj Gori i Hrvatskoj - kaže Seničić.

U Grčku preko Bugarske

Put od Beograda do Soluna vodi preko Pirota, Dimitrovgrada, Sofije, Kulate, Seresa, a samo kroz Bugarsku trasa je dugačka 225 kilometara. Od ulaska u Bugarsku, jedan deo je magistralni put, pa sledi uključenje na auto-put, koji ide sve do Sofije, odakle se nastavlja obilaznicom u pravcu Pernika, Kulate i Filipovce. Kulata je mesto gde se nalazi granični prelaz sa Grčkom (Promahonas). Tamo nema nikakvog zadržavanja, jer je Bugarska u EU.

Realno, varijanta kroz Severnu Makedoniju je kraća i lakša, ali kad nema druge i Bugarska je dobra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.