Stiže nam groznica Zapadnog Nila, a evo ko je najugroženiji! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

pa vi vidite šta ćete

Stiže nam groznica Zapadnog Nila, a evo ko je najugroženiji! (FOTO)

Oprez! Groznica Zapadnog Nila je pred vratima!
Objavljeno: 10:02h

Prema rečima dr Dragana Ilića, pecaroši su posebno ugroženi zato što odlaze na mesta gde ima divljih ptica i puno komaraca. - Poznato je da zaraženi komarci ne lete daleko od izvora infekcije, najdalje do kilometar i po od tih ptica. Pecaroši bi trebalo da imaju pokrivene ruke i noge i koriste zaštitu od komaraca - upozorio je on.

foto: Fonet

- Takođe, bitno je da se štite ljudi koji žive u podrumima zgrada pored podstanica za grejanje, jer se i tamo razmnožavaju komarci. Uz to, bitno je da ujutru i uveče nosimo duge rukave i nogavice. Ipak, ukoliko dobijemo visoku temperaturu, groznicu, glavobolju, a izujedali su nas komarci, trebalo bi da odemo lekaru, a ako je neophodno, i na Infektivnu kliniku - kaže dr Ilić i dodaje:

Dobro su se setili: Konačno prskaju komarce u Beogradu!

- Obično u 80 odsto slučajeva oboleli nemaju simptome, dok u oko osam odsto mogu da dobiju tešku kliničku sliku, koja podrazumeva upalu mozga i moždanica, kada je neophodno i da se priključe na respirator. Dakle, nema opuštanja, jer je groznica Zapadnog Nila izuzetno ozbiljna bolest o kojoj treba razmišljati na vreme - naveo je on.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.