DIREKTOR JPP PEU RESAVICA: Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom
Rudari i svi zaposleni dobili su zaštitnu opremu u vidu trajnih maski, Foto: JP Resavica

NISU PRESTAJALI SA PROIZVODNJOM

DIREKTOR JPP PEU RESAVICA: Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom

Rudari i svi zaposleni dobili su zaštitnu opremu u vidu trajnih maski

Objavljeno:

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja ,,Resavica" Marko Vuković potvrdio je da svih devet jamskih rudnika uglja u Srbiji od danas rade punim kapacitetom, posle kraćeg perioda, kada je u rudnicima ,,Soko" i ,,Lubnica" obavljano testiranje rudara na koronavirus i kada su ti rudnici radili sa smanjenim kapacitetom.

- Rudnici nisu prestajali sa proizvodnjom tokom vanrednog stanja, jer je proizvodnja devet jamskih rudnika uglja od posebnog značaja za Srbiju, rudnici ,,Soko" i ,,Lubnica" su radili poslednjih dana sa smanjenim kapcitetom jer je obavljano testiranje rudara na korona virus. Danas smo nastavili proizvodnju punim kapacitetom, rekao Vuković.

foto: JP Resavica

Rudnici ,,Resavice" su od početka vanrednog stanja primenjivali sve mere zaštite rudara koje su preporučene iz Kriznog štaba Vlade Srbije.

foto: JP Resavica

-Rudari i svi zaposleni dobili su zaštitnu opremu u vidu trajnih maski za više upotreba, obavezno je nošenje. Pored toga, rudnici primenjuju i dodatne mere kao što je merenje temperature prilikom dolaska na posao i vrši se dezinfekcija ruku alkoloholom. Rudnici će takve mere zadržati i posle ukidanja vanrednog stanja. Kada dođu na posao sa maskama, zaposleni dezinfikuju ruke, rudari se presvlače u grupama i prozivaju u grupama, tako odlaze do radnog mesta. Grupe imaju maksimalno 4 rudara. To je veoma težak posao, zahteva maksimalnu psihofizičku spremnost, svakodnevno je glava u torbi, ističe Vuković.

foto: JP Resavica

U rudnicima je prisutan manuelnu rad za razliku od pre 30 godina kada je bilo mehanizacije. - Da se nije dogodila pandemija koronom rudnici ,,Resavice" bi ušli u realizaciju ugovora o nabavci mašina za kopanje uglja, reč je Češkom kreditu u visini od 10 miliona evra. To je prvo ulaganje u rudnike posle 30 godina i očekujemo da ćemo ubrzo posle ukidanja vanrednog stanja početi realizaciju. To će značiti uvođenje savremene tehnilogije, povećanje kapaciteta i drastično povećanje bezbednosti i zaštite rudara, kao i humanizacija rada. Zahvaljujući razumevanju predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbiji, prepoznata je budućnost u jamskim rudnicima uglja, odnosno država više ne vodi politiku zatvaranja rudnika nego investiranja i otvaranja novih kapaciteta, naglasio je Vuković i dodao da je Vlada Srbije platila povezivanje radnog staža rudara za period 2011. do 2012. godine i isplatila je zaostalu razliku za smenski rad u visini od 1,5 milijardi dinara nastalu do 2012. godine.

1 / 5 Foto: JP Resavica

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.