KNEDLA MU JE BILA U GRLU, JEDVA SE PRIBRAO I REKAO: Umro je drug Tito! Ovo je spiker Miodrag koji je postao legenda
Miodrag Zdravković, Foto: Printscreen

SEĆANJE

KNEDLA MU JE BILA U GRLU, JEDVA SE PRIBRAO I REKAO: Umro je drug Tito! Ovo je spiker Miodrag koji je postao legenda

Jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih spikera Miodrag Zdravković preminuo je u 90. godini 2017. godine.

Objavljeno:

Pre tačno 40godina, na današnji dan, preminuo je Josip Broz Tito, a vest o smrti doživotnog predsednika SFRJ građani su čuli na RTV Beograd. Tada najpotresniju i najtužniju vest pročitao je jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih spikera Miodrag Zdravković.

Kako se može videti u videu, i sam Zdravković bio je potresen dok se pripremao za saopštavanje najtužnije vesti.

foto: Printscreen

Više puta sekretarica je morala da ga pita da li je spreman da pročita tu vest. Ispričao je u jednom od intervjua da mu je knedla sve vreme staja u grlu i posle par minuta klimnuo je glavom i počeo da čita.

"Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo SFRJ radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima", rekao je Zdravković.

Tog 5. januara, nešto posle ponoći, u zgradu SIV-a na razgovor su pozvani tadašnji direktor RTV Beograd Milan Vukos, glavni i odgovorni urednik Dušan Mitević i reditelj Moma Martinović kod tadašnjeg potpredsednika SIV-a Dragoljuba Stavreva. Sastanak je održan oko ponoći u najstrožoj tajnosti.

Inače, jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih spikera Miodrag Zdravković preminuo je u 90. godini 2017. godine.

Biografija

Miodrag Zdravković je rođen 1927. u selu Rgotini. Završio je gimnaziju u Zaječaru, studirao u Beogradu.

Prvi spikerski koraci bili su u "Filmskim novostima", a posle jake konkurencije na audiciji, primljen je u Radio Beograd 1954. godine. Na Televiziju je prešao 1960. godine i odmah se izdvojio svojom pojavom i umećem saopštavanja.

Dostojanstveno, odmereno, svojom ozbiljnošću potvrđivao je vest koju čita, pa je tako i postao "spiker za važne vesti". Čitao je prve vesti o atentatu na Džona Kenedija. Tokom tragičnih događaja u Čehoslovačkoj, avgusta 1968. godine proveo je puna tri sata u studiju saopštavajući neprekidno pristigle vesti slično se ponovilo i tokom Konferencije nesvrstanih u Kairu.

Nesumnjivo najneugodniju dužnost u okviru svog radnog mesta i u svojoj sveukupnoj blistavoj spikerskoj karijeri, imao je u nedelju, 4. maja 1980, kada je, posle, kratkog i neuobičajnog, prekida programa, saopštio naciji vest o smrti Josipa Broza Tita.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.