25. GODIŠNJICA! Sutra u Gradici obeležavanje egzodusa Srba u Bljesku!
Akcija Bljesak, Foto: Printscreen

AKCIJA BLJESAK

25. GODIŠNJICA! Sutra u Gradici obeležavanje egzodusa Srba u Bljesku!

Godišnjica će biti obeležena bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i aktuelne zabrane masovnog okupljanja

Objavljeno:

U Gradici će sutra biti obeležena 25. godišnjica od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak".

Godišnjica će biti obeležena bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i aktuelne zabrane masovnog okupljanja.

Najavu delegacija Republike Srpske u petak u 10.30 časova kod Crkve Presvete Borodice položiće venac na spomen-ploču srpskim hrtvama iz zapadne Slavonije, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Resorni ministar i presednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović je u pisanoj izjavi, povodom 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, naveo da je ovo prisećanje na etničko čišćenje srpskog naroda koje su hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile na zonu pod zaštitom UN gde su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i 11 dece.

U toj akciji je sa vekovnih ognjišta proterano je 15.000 Srba.

On je naveo da je u egzodusu prema Republici Srpskoj, srpski narod zapadne Slavonije, na putu prema mostu spasa do reke Save, nemilosrdno gađan avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i snajperskim mecima.

Hrvatski agresori nisu poštedeli ni stranu reke Save koja pripada Republici Srpskoj i u zločinačkom napadu ubili su i dvoipogodišnju devojčicu Unu, a ovom zločinu hrvatskih snaga nad srpskim civilima na području zapadne Slavonije, Haški tribunal nikada nije otvorio intezivnu istragu, rekao je Milunović.

On je istakao da ni Savet bezbjednosti UN nije pokrenuo pitanje sankcija za Hrvatsku, koja je kao članica UN izvršila agresiju na zonu pod zaštitom te iste organizacije.

Milunović je, podsetivši da je u Drugom svetskom ratu izvršen genocid nad Srbima na prostoru Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kada su masovno stradali i Srbi iz zapadne Slavonije, ocenio da je etničkim čišćenjem 1. i 2. maja 1995. godine ostvarena politika fašističke NDH da ovi prostori budu u potpunosti etnički očišćeni od Srba, prenela je Srna.

On je, takođe, konstatovao da su nakon sprovedenih vojno-policijskih akcija etničkog čišćenja Srbi od konstitutivnog naroda pre devedesetih godina prošlog veka, svedeni na nacionalnu manjinu koja danas u Hrvatskoj jedva da i postoji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.