URGENTNI CENTAR NIKAD NE SPAVA! Pogledajte kako funkcioniše u vreme epidemije, dnevno ZBRINU 200 LJUDI
Urgenti centar, Foto: rts.rs

promenjen koncept rada

URGENTNI CENTAR NIKAD NE SPAVA! Pogledajte kako funkcioniše u vreme epidemije, dnevno ZBRINU 200 LJUDI

Ukoliko rizik postoji, pacijent mora u izolaciju

Objavljeno: 24.04.2020. 16:06h

Bez obzira na epidemiju i druge izazove, Urgentni centar radi 24 sata 365 dana. Za poslednjih šest nedelja zbrinuli su oko 6.200 pacijenata, a među njima i one koji su bili pozitivni na koronavirus. Kako bi zaštitili i zaposlene i pacijente, promenili su koncept rada.

Bolest ne bira ni vreme, ni mesto. Niti da li je epidemija ili ne. To najbolje znaju lekari Urgentnog centra, koji dnevno zbrinu oko 200 pacijenata, a 90 odsto njih bude životno ugroženo.

1 / 3 Foto: rts.rs

Međutim, pre nego što su došli do ovog dela, svi pacijenti su morali da prođu kontrolu kojom se utvrđuje da li su sumnjivi na kovid 19.

"Kod bolesnika procenjujemo epidemiološki rizik na osnovu epidemiološke detaljne ankete, telesne temperature, brze kratke anamneze i brze procene respiratornog statusa, nakon toga specijalista urgentne medicine procenjuje mesto daljeg zbrinjavanja takvog bolesnika", objašnjava Marina Đikić, specijalista urgentne medicine.

Ukoliko rizik postoji, pacijent mora u izolaciju.

"Gde su ljudi pod potpunom, adekvatnom opremom, epidemiološkom. Uradi se sva dijagnostika tu i vodi se skener, imamo dva skenera. Jedan je isključivo za pacijente koji su suspektni i svaki put posle svakog takvog pacijenta te prostorije se sterilišu", navodi direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac.

Marina Đikić objašnjava da se nakon toga procenjuje šta je dominantno – urgentno stanje ili kovid infekcija.

"Ukoliko je jasna kovid infekcija bez urgentnog stanja u saradnji sa našim doktorima infektolozima, dalje se zbrinjava kod njih, ali ukoliko je dominantno urgentno stanje, imamo jasan put do naših izolacionih soba", ističe Đikićeva.

Jedna je na internističkom, a druga na hirurškom odeljenju.

"Jedan boks, jedan pacijent, da ne bi došlo do zaražavanja jednog pacijenta od strane susednog pacijenta. Testovi se danas rade za 24 časa, poslednjih nedelju od ujutru dobijemo do tri posle podne", ističe Ercegovac.

1 / 1 Foto: rts.rs

Za mesec dana u izolaciji internističke intenzivne nege bila su 84 pacijenta. Kod 10 je potvrđen kovid.

U drugoj izolacionoj jedinici – na hirurgiji, do sada su zbrinuli 67 pacijenata, a kod šest je potvrđen virus.

1 / 1 Foto: rts.rs

"Od tih 67, bilo je 15 hirurških intervencija. Prva pacijentkinja obolela od kovida prvo je operisana zbog perforacije slepog creva. Testirali smo je odmah nakon operacije, rezultat je stigao posle 48 sati i pošto je bila pozitivna na koronavirus, uputili smo je u kovid bolnicu. Svi koji su bili u kontaktu s njom, lekari i sestre, posle testiranja bili negativni", navodi prof. dr Pavle Gregorić, direktor Klinike za urgentnu hirurgiju Urgentnog centra.

Od oko 1.500 zaposlenih, kovid je potvrđen kod sedam zdravstvenih radnika i oni su dobro.

Bonus video:

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media