Zašto se kaže luda Nasta? I ko je zapravo ona? Ili je u pitanju on? (GIF)
Foto: Giphy

postoje dve verzije

Zašto se kaže luda Nasta? I ko je zapravo ona? Ili je u pitanju on? (GIF)

Kada za nekoga mislite da je "opičen" kao iz topa vam iz usta izleti izraz "Luda Nasta". Isto važi i za neku blesavu radnju koju neko obavlja​​​​​​​
Objavljeno: 09:03h

Postoji teorija koja datira još od pada Prvog srpskog ustanka, a pre dolaska Turaka. Ona kaže da su Srbi napustili Beograd, a da je u njemu navodno ostao samo jedan čovek po imenu Anastas (Nastas), od milja zvani Nasta, Cincarin sa Dorćola, iz ugledne trgovačke porodice koja je pomagala ustanike. Zašto se kaže da neko ima plavu kosu, a ona žuta kao slama? (GIF) Zato navodno, još od tog vremena postoji izraz "ludi Nasta", a odnosi se na one koji se ne ponašaju u skladu sa opšteprihvaćenim standardima ponašanja.

foto: Giphy
Naravno, i ova legenda ima svoju drugu verziju. Ona kaže da su jadnog Nastu ostavili u povlačenju koje je usledilo 1813. Godine pred Turcima zato što je bio malo ”ćaknut”. Njega su Turci navodno zatekli kako sam, besciljno luta ulicama, doziva ljude, smeje se i peva, pa su ga kao bezopasnog I – poštedeli. Da li ste nekad razmislili: Zašto se kaže pijan kao majka? (GIF)
foto: Giphy
A s obzirom na to da je ime Anastasija, odnosno hipokoristik Nasta, kasnije zaživelo mnogo više od muškog imena Anastas, moguće je i da je ludi Nasta u narodnim predanjima vremenom promenio rod i postao luda Nasta. (S.T.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.