304 OSOBA DANAS JE ZARAŽENO U SRBIJI! Umrlih je 7, na respiratoru njih 126! Ovo su najnoviji podaci!
Predrag Kon, Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

dnevni presek

304 OSOBA DANAS JE ZARAŽENO U SRBIJI! Umrlih je 7, na respiratoru njih 126! Ovo su najnoviji podaci!

Najnoviji podaci

Objavljeno: 15:57h

U Republici Srbiji je do 15 časova 18. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5994 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 3462 osoba od kojih je 304 pozitivno. Hospitalizovano je 3853 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 126 pacijenata.

foto: Printscreen/Covid19.rs

Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih 7 smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 117.

Obraćanje kriznog štaba:

- Kada se radi o osobama koje su bile u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom, to je pravno regulisano tako da onaj ko je sprovodio zdravstveni nadzor a to su Zavodi za javno zdravlje, izdaju potvrdu da je izolacija sprovedena. Kada je reč o samoizolaciji zbog putovanja u inostranstvo, tada je moguće da se ti putnici nisu ni javili nadležnom Zavodu za javno zdravlje, te ako je policija kontrolisala tu izolaciju, onda ona treba da izda potvrdu - objasnio je dr Kon.

On je dodao i da putnici iz međunarodnog saobraćaja dobijaju rešenje sanitarne inspekcije o zdravstvenom nadzoru a u tom slučaju ona traje 28 dana

- Broj zdravstvenih radnika koji su testirani je preko 6000, a pozitivnih je 652.

- Imam informaciju da je postojao jedan sumnjiv slučaj. Dijaliza Opšte bolnice u Ćupriji i dalje radi, ali smanjenim kapacitetom - rekao je Doktor Kon.

- Očigledno je da dolazimo u period na osnovu ovih podataka da se testiranje sve više povećava i imamo bolju situaciju, sada već vidno iz dana u dan. Počinje razmišljanje o popuštanju određenih mera. Treba reći da nije potpuno ista situacija svuda. Oko Niša, Prokuplje, Aleksinac... u tom delu imamo nešto već procenat pozitivnih, dok u ostalom delu to popušta.

- U Beogradu je bilo u jednom danu 6.2 posto pozitivno u odnosu na broj testiranih, što je znak da se gubi potencijal virusa. U Vojvodini je takođe smanjeno. Postoji razmišljanje za one koji se bave ekonomijom da što pre može da dođe do popuštanja, a stav lekara je da ide postupno. Treba prvo relaksirati one koji su preko 30 dana zatvoreni i biće ima omogućeno kretanje posle praznike, u prečniku od 300 metara od kuće - kaže doktor Kon.

- Više puta sam o tome pričao da je teško upoređivati smrtne slučajeve po zemljama. - kaže Kon.

- Imamo već potencijal za testiranje od ovog današnjeg broja.

- Podaci nam pokazuju da je došlo do slabljenja virulencije - kaže dr Kisić-Tepavčević.

O privremenoj bolnici u Ekonomskoj školi 7...

- Privremene bolnice se formiraju na osnovnu zaključka Kriznog štaba Ona se donosi u osnovi procene epidemiloške situacije. Štabovi u gradovima nisu nadležni, a nisu ni medicinski kompetenti da to ogranizuju - rekao je Zoran Gojković.

- Velika je ustanova Gerontološki centar u Nišu. Ovaj virus je detektovan kod 165 osoba. Svi korisnici ovog centra su hospitalizovani u Kliničkom centru Niš. Velika većina ima blage simptome ili su asimptomatski, ali jer su stariji iz predostrožnosti smo ih hospitalizovali ukoliko se dese komplikacije koje se dešavaju oko sedmog dana kako bi im se pružila adekvatna pomoć. Svi koji su negativni su u lkarantinu u centru i prati se njihovo stanje - rekla je dr Kisić.

- U KC Niš postoje svi uslovi u kapacitetu u lečenju kovid pacijenata. Tamo sam bila od utorka - rekla je dr Kisić.

- Treba biti oprezan sa planiranjem letovanja. Videćemo da li će ova situacija proći i da se skinu mere i vanredno stanji, ali to mora veoma postupno. Biće sada pritisak kad bude situacija bolja i bolja da se skinu mere, ali moram da budemo svesni da imamo populaciju, građane preko 65 godina. Neće biti mere iste za sve, moraćemo malo više o tome da popričamo. Moramo da damo preporuke zasnovane na onome što do sada znamo. Bolje je biti u svojoj zemlji i ne dobiti ovakvu infekciju u tuđoj zemlji. Ja lično neću nigde, samo po Srbiji. Ovde se osećam bezbednije - rekao je doktor Kon.

- Imali smo sad prisilni odmor kome se nismo radovili i nadamo se da se vraćamo što pre u normalu.

- Nestorović je optimista. Nismo se sporazumeli oko ukidanja i ublaživanja mera, prerano je reći sad. Ublažavanja mera posle praznika će sasvim sigurno biti, ali opet naglašavam - velika je potreba je da svi krenu da rade opet i vrate se. U okviru stručnog dela tima mi smo kočničari i još više preduzimamo na sebe odgovornost radi čuvanja stvarnog života. Ovo zaustavljanje neće trajati dugo, opuštaće se mera. Gasi se virus u većem delu Srbije, samo moramo da budemo strpljivi da to ne pokvarimo. Mi sad odlično stojimo, ako se upoređuje smrtnost na milion stanovnika. To upoređujte sa stranim zemljama - rekao je Kon.

O otvaranju pijaca u odnosu na supermarkete.

- O tome ćemo raspravljati, zabrane su i dalje na snazi. Mislim da će se ovo pitanje ponovo postaviti kada se situacija još popravi. To će biti na dnevnom redu, da ne prejudiciram ništa - rekao je Kon.

- Jedna od prvog relaksiranja mera biće povratak novinara na ove konferencije. Stručno se procenjuje da je smanjen rizik i mi više volimo direktnu interakciju jer nam pomažete u borbi. Uskoro ćemo se ponovo družiti - kaže dr Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.