OD KORONA VIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 7 OSOBA - UKUPNO 110! Broj novozaraženih 372!
Novi presek, Foto: Printscreen/RTS

NOVI PRESEK

OD KORONA VIRUSA U SRBIJI UMRLO JOŠ 7 OSOBA - UKUPNO 110! Broj novozaraženih 372!

Konferencija za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno: 15:46h

U Republici Srbiji je do 15 časova 17. aprila 2020. godine registrovano ukupno 5690 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3094 osoba od kojih je 372 pozitivno, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

- Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 32566 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja - rečeno je na konferenciji Kriznog štaba.

Hospitalizovano je ukupno 3765 osoba, dok je na respiratoru 122 pacijenta.

-U poslednja 24 sata preminulo je sedam osoba, pet osoba muškog i dve osobe ženskog pola, rekao je dr Kon.

Zdravstveni radnici

Dr Kon je rekao da je broj zdravstvenih testiranih radnika 6567 , da je pozitivno 606 i čeka se, kako kaže 954 rezultata testova.

Kako kaže, prijavljeno je da je u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji naše zemlje ukupno 312 osoba, korisnika imaju kovid-19 i 70 zaposlenih.

Dr Ivana Milošević rekla je da se dosta dobro držimo i da broj obolelih zdravstvenih radnika zavisi od više faktora.

-Mislim da se dosta dobro držimo i ono gde se ja osećam kompletno sigurno, jeste kada imam kompletnu opremu na sebi - rekla je dr Milošević.

Ona je istakla da moramo da uzmemo u obzir da smo najmnogoljudnijia nacija u regionu, pa tako i broj obolelih medicinskih radnika je veliki shodno tome.

Dr Kon je rekao da je dopis o korišćenju opreme donet još ranije i u njemu stoji da mogu da se koriste ili naočare ili viziri, pa tako medicinari imaju pravo da izaberu.

foto: Printscreen/TV Pink

Dr Kon je rekao da je pitanje da li lica sa posebnim potrebama u ovoj situaciji treba da rade, da je to socijalno pitanje, i da će se o tome razmisliti.

Dr Milošević je rekla da su u Beogradu počeli da se primaju pacijenti i u Institut za ortopediju Banjica, koja još uvek ima veliki kapacitet za prijem bolesnika.

Dr Kon je rekao da nije lako porediti stanja u državama, dodao da se kod nas sata proširuje testiranje pa tako rezultati obolelih mogu delovati veći nego negde drugo.

-Mi ne možemo da pratimo kako se oni bore sa epidemijom, nije jednostavno uporediti jer koristimo različite metode - rekao je dr Kon.

Popuštanje mera vanrednog stanja

On je istakao da skidanje i popuštanje mera vanrednog stanja je jedna stvar i ne znači odjavu epidemije.

-To će se desiti kada se bude desilo. Tokom leta treba da istestiramo imunitet populacije kako bi znali šta ćemo kasnijie da preduzimamo. Biće mnogo više poznato kakvi su mu potencijali i šta se može očekivati - rekao je dr Kon.

Kako kaže, testiranje je prerano otpočeti odmah, treba sačekati da se završi epidemija kako bi imali realnu sliku imuniteta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.