KINEZI U SRBIJI PROGNOZIRAJU: Uz rigorozne mere, epidemija pod kontrolom za dva meseca
Kineski eksperti predlažu uvođenje rigoroznijih mera, Foto: Profimedia, Printscreen, Ilustracija

STRUČNJACI KAŽU

KINEZI U SRBIJI PROGNOZIRAJU: Uz rigorozne mere, epidemija pod kontrolom za dva meseca

Kineski eksperti predlažu uvođenje rigoroznijih mera

Objavljeno: 17:03h

Ako se u potpunosti budu sprovodile i poštovale sve uvedene mere, epidemija korona virusa u Srbiji će za mesec ili dva biti pod kontrolom, kažu kineski stručnjaci u borbi protiv Kovida 19 koji borave u našoj zemlji, uz ocenu da situacija u Srbiji daje mnogo više optimizma u poređenju sa Italijom i Španijom i Italijom jer je, kako ističu, država uložila velike napore i pokazala dobar pristup u prevenciji i kontroli epidemije.

Kineski eksperti predlažu uvođenje rigoroznijih mera, poput produženja policijskog časa na 24 sata, pojačanu kontrolu kretanja građana koji dolaze iz inostranstva i smeštanje svih zaraženih iz kućne izolacije u privremene poljske bolnice.

Šef delegacije kinesog tima stručnjaka iz Kine,među kojima su epidemiolog, pulmolog, psiholog i specijalisti drugih oblasti, koji su pre dve nedelje došli u Srbiju, Peng Džićijang kaže da je rast broja zaraženih u našoj zemlji rezultat povecanog broja testiranih osoba.

''Kako se povećava broj testiranih tako se povehava i broj potvrđenih slučajeva virusa Kovid 19, a samim tim je i veći broj hospitalizovanih pacijenata'', kaže Peng u razgovoru za Tanjug putem skajpa.

Prema njegovim rečima, da bi Srbija stavila epidemiju pod kontrolu potrebna je jača kontrola građana koji dolaze iz inostranstva i napominje da bi oni trebalo da budu u kolektivnoj, a ne u kućnoj izolaciji.

foto: Printscreen

''Ukoliko se izvor zaraze ne stavi pod kontrolu i ako se ne budu doslednije sprovodile mere karantina, epidemija može da se produži na duži rok'', napominje Peng koji je zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Guangdong.

Kako kaže, broj zaraženih u Srbiji raste, ali brzina tog rasta nije progresivna što, ističe Peng, pokazuje da mera zabrane kretanja ipak daje efikasne rezutate.

Dodaje da su u Kini primenjivane strože mere zabrane kretanje garađana koji dolaze iz inostranstva kako bi se izbeglo stvaranje novih zarišta.

''Ako se produži trajanje policijskog časa i uvedu strože mere epidemiološkog nadzora i kontrole kretanja, to će mnogo bolje uticati na stavljanje epidemije pod kontrolu'', kaže Peng.

Smatra da pacijenti sa blažim simptomima infekcije ne treba da budu u kućnoj izolaciji, već da budu smešteni u mobilne bolnice kako bi se sprečilo širenje zaraze na članove njihovih porodica.

Šef delegacije kineskog tima lekara, koji su pre dve nedelje došli u Srbiju, Peng Džićijang pohvalio je Srbiju za brzinu kojom su organizovane mobilne poljske bolnice u nekoliko gradova u Srbiji, ali je primetio da je u njima mali broj pacijenata.

''Ima onih koji ne želi da budu smešteni u takve bolnice, iako bi trebalo da to prihvate jer kod kuće predstavljaju rizik za svoju porodicu i veoma je važno da im se to objasni'', napomenuo je Peng.

Kako kaže, sadašnji kapaciteti u bolnicama su zadovoljavajući, ali sa povećavanjem broja zaraženih biće sve manje mesta zbog čega sve lakše pacijente treba smeštati u privremene bolnice.

On smatra da pacijenti sa blažim simptomima infekcije ne treba da budu u kućnoj izolaciji, već da budu smešteni u mobilne bolnice kako bi se sprečilo širenje zaraze na članove njihovih porodica.

Obuhvat testiranih na korona virus u Srbiji je, kaže, značajno veći nego pre nekoliko nedelja, ali to još uvek nije na potrebnom nivou uz napomenu da treba povećati broj ustanova za testiranje i organizovano pristupiti obimnijem testiranju s obzirom da je veliki broj zaraženih kod kojih nije otkriveno prisustvo virusa.

Peng objašnjava da zbog složenosti procedure sa dokumentacijom oprema za testiranje, koju je Kina poklonila Srbiji, još uvek nije stigla, ali da Srbija treba da iskoristi sve kapacitete za testiranje koje ima.

''Treba povećati broj ustanova u kojima se mogu vršiti testranja i iskoristiti postojeće kapacitete i organizovano pristupiti masovnom testiranju kako bi se postigli efikasni rezultati. '', naveo je Peng u izjavi za Tanjug putem skajpa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.