Dr Predrag Kon otkrio šta je u običnom nalazu krvi ključno da se posumnja na korona virus
Presrag Kon o testiranju, Foto: Printscreen

tako stoje stvari

Dr Predrag Kon otkrio šta je u običnom nalazu krvi ključno da se posumnja na korona virus

- U opštoj populaciji test ima smisla raditi kada sve prođe, dakle posle epidemije tokom leta

Objavljeno:

Prdrag Kon je na redovnoj konferenciji za štampu objasnio zašto nije pravi trenutak za masovna testiranja na koronavirus, već samo za takozvano prošireno, ali i o Elisa testovima za antitela.

- U opštoj populaciji test ima smisla raditi kada sve prođe, dakle posle epidemije tokom leta. Tada možemo ispitivati prisustvo antitela koja će pokazati kolika je osetljivost populacije. Uzima se tzv. reprezentativni uzorak na različitim delovima teritorije Srbije i isputuje na prisustvo, odnosno neprisustvo antitela. Oni koji imaju antitela, znači da imaju imunitet, bilo da su bili simptomatski ili asimptomatski pacijenti. Mislim da je veliko pitanje šta se dobija masovnim testiranjem. Testiranje služi da vidimo šta se dešava, a to prvenstveno zavisi od naših kontakata. Ovo što mi radimo je najrealnije – rekao je dr Kon.

Dodao je i da lekari na osnovu analiza imaju pravo da odluče ko će da se testira, a ko ne.

- Dakle, lekari rade laboratorijska testiranja. Ako nema leukopenije, manjka leukocita onda se ni ne razmišlja o infekciji korona virusom. Tu je i redngen, pa ako nemaju nikakve nalaze tim putem imaju i pravo da odbiju testiranje. Dat im je tačan algoritam kada bi trebalo da posumnjaju - rekao je Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.