SA BATROVCA VRAĆENO 50 PUTNIKA! Primenjuju se nove mere protiv koronavirusa!
Batrovci, ilustracija, Foto: Beta

strogo!

SA BATROVCA VRAĆENO 50 PUTNIKA! Primenjuju se nove mere protiv koronavirusa!

Pojačane preventivne mere protiv koronavirusa!

Objavljeno:

Na Batrovcima je dvadesetak automobila sa oko 50 putnika vraćeno sa granice. To se sprovodi u sklopu pojačanih mera prevencije korona virusa. Od juče, tako, nema letova iz zemalja kojje su žarišta virusa, a vrši se i konstantno proveravanje putnika na drumskim graničnim prelazima.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela pooštrene mere prevencije, među kojima je i privremena zabrana ulaska u Srbiju strancima iz pet zemalja - Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje, Irana i delova Švajcerske. Takođe, građani Srbije koji se vraćaju iz ovih pet zemalja kao i područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, moraće da provedu 14 dana u samoizolaciji, rekao je pomoćnik ministra zdravlja i potpredsednik Radne grupe za kontrolu koronavirusa dr Goran Stamenković

Većina vraćenih putnika na Batrovcima su državaljani Severne Makedonije koji rade u severnom delu Italije gde je i žarište korona virusa, javlja dopisnik RTS-a.

Nove mere ne primenjuju se samo u putničkom, nego i u teretnom saobraćaju, pa je od juče sa granice vraćeno i nekoliko kamiona.

Granični policajci imaju neophodnu zaštitnu opremu – rukavice, maske, dezinfikaciona sredstva, a po potrebi koristiće i zaštitna odela.

I prema našim državljanima koji dolaze iz Italije se primnjuju sve mere zaštite kao i prema drugim putnicima. Posle kontrole sanitarne inspekcije, do sada nije bilo onih prema kojima su trebale da budu preduzete dodatne mere nadzora.

Svi koji dolaze iz tih zemalja dobijaju uputstva šta treba da rade kada dođu u Srbiju, kao i brojeve telefona svih zavoda za javno zadrvlje kojima treba da se jave ako osete bilo kave simptome korona virusa.

Putnici koji su iz Bergama sleteli u Niš poslati su u kućnu samoizolaciju.

Kada je reč o aerodromima, državljani zemalja gde je žarište koronavirusa ne mogu da prođu graničnu kontrolu, a avio-kompanije ukidaju letove do tih destinacija. Pre nekoliko dana je to uradila i "Er Srbija", a juče i kompanija "Rajan er".

Direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković kaže za "RTS" da je odluka Vlade Srbije dala jasna uputstva da je zabranjen i ograničen ulazak ljudi koji dolaze iz zemalja u kojima je žarište, pre svega stranih državljana.

- Što se tiče domaćih državljana, sa njima se postupa u skladu sa uputstvima Ministarstva zdravlja – oni su podvrgnuti kontroli kada dođu - dodaje Zdravljaković.

Ukazao je da su putnici koji su juče sleteli u Niš iz Bergama poslati u kućnu samoizolaciju.

Za sada su iz Niša suspendovani letovi do Italije i Švajcarske.

Ukazao je da je od 23. januara na niškom aerodromu instalirana termovizijska kamera i da su u stalnoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja i svim ostalim službama.

- Mi smo spremni za ovu situaciju, imamo dovoljne količine svih sredstava koji su neophodne za dezinfekciju prostora i za zaštitu naših zaposlenih što nam je u ovom trenutku prioritet - naglasio je Zdravković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.