I POSLE KAŽU MUŠKARCI KRIVI ZA SILOVANJE, KAD ŽENA OBUČE NAPADNU ODEĆU?! Zbog ovog tvita KLJUČAJU društvene mreže!
Najnoviji podaci pokazuju da svake godine u Srbiji život izgubi u proseku oko 30 žena usled nasilja u porodici ili partnerskim odnosima, Foto: Profimedia

(NE)JEDNAKOST

I POSLE KAŽU MUŠKARCI KRIVI ZA SILOVANJE, KAD ŽENA OBUČE NAPADNU ODEĆU?! Zbog ovog tvita KLJUČAJU društvene mreže!

Najnoviji podaci pokazuju da svake godine u Srbiji život izgubi u proseku oko 30 žena usled nasilja u porodici ili partnerskim odnosima

Objavljeno:

Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena.

Reč je o jednom od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.

Najnoviji podaci pokazuju da svake godine u Srbiji život izgubi u proseku oko 30 žena usled nasilja u porodici ili partnerskim odnosima, dok tri od deset žena doživi fizičko ili seksualno nasilje već od 15. godine.

Veliku polemiku na društvenim mrežama izazvala je izjava Arhimandrita Lazara, pokojnog sveštenoslužitelja u Gruzijanskoj pravoslavnoj crkvi i sporni tvit muškarca koji podržava njegove reči:

foto: Printscreen/Twitter

On u svom tvitu kaže da muškarci nisu krivi zbog toga već da ,,kako žene rade, tako im i jeste''.

Ovakve izjave ne doprinose smanjenju nasilja nad ženama, već, sasvim suprotno, samo mogu da učine da veći broj ljudi usvoji ovakav stav.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.