SRPSKI EPIDEMIOLOG PREDRAG KON UPOZORAVA: Pranje ruku je najvažnije i nikako NE DODIRUJTE OČI I USTA
Foto: Printscreen

VAŽNO JE!

SRPSKI EPIDEMIOLOG PREDRAG KON UPOZORAVA: Pranje ruku je najvažnije i nikako NE DODIRUJTE OČI I USTA

Kada je reč o aktivnostima zdrastvenih ustanova u Srbiji, Kon kaže da su epidemiološke službe sada ekstremno angažovane

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je pranje ruku najvažnija preventivna mera u sprečavanju oboljenja korona virusom - Kovid 19, te da je važno ne dodirivati oči i usta, a najmlađim i starijim sugrađanima je poručio da izbegavaju velike skupove.

- Posebno se ne smeju dodirivati oči i usta. Kada se koriste papirne maramice one se odmah bacaju i odmah se, nakon toga, peru ruke - objašnjava Predrag Kon za Tanjug i dodaje da maske imaju smisla kada ih koriste samo oni koji imaju respiratorne tegobe i koji su bolesni.

Naglašava i to da je potpuno besmisleno nositi maske na otvorenom.

Ključni simptom

Upitan na šta tačno se misli kada se govori o respiratornim tegobama, Kon kaže da se prvenstveno misli na kašalj, a takođe i na povećanu temperaturu od 38,8 stepeni u proseku, i otežano disanje koje kasnije dovodi do komplikacije i pneumonije.

Kada je reč o građanima sa hroničnim oboljenjima, Kon je naglasio da je jako važno redovno uzimanje terapije, jer kako je istakao, za njih je rizična infekcija ili virus poput "korone".

- U situaciji, kada očekujemo da se pojave slučajevi, eventualno prve grupice slučajeva, treba da se ponašamo onako kako se ponašamo u sred sezone gripa - naveo je on.

To podrazumeva, kaže, da stariji od šezdeset godina izbegavaju neke veće skupove, da vode računa da im u posetu dolaze samo zdravi ljudi i da ni oni ne idu kod bolesnih, jer su najrizičnija kategorija.

Kada ne treba ići na posao i školu

Upozorava da ukoliko u slučaju respiratornih tegoba ne treba ići na posao, niti decu slati u školu.

Posebno je značajno, dodaje, da deca u tim slučajevima ne idu u školu, jer su najmanje osetljiva grupa i najmanje oboljevaju od teških formi,najveći su prenosioci gripa, a za sada se još uvek ne zna u kojoj meri su prenosioci korona virusa.

- Svako ko ima respiratorne tegobe, a došao je iz zemlje u kojima ima transmisije, mora da se javlja nadležnom epidemiologu, nadležnom Zavodu za javno zdravlje, kako bi se dalje pratila njihova situacija i obezbedilo pravovremeno javljanje lekaru, i kako bi se utvrdilo da li je neophodno da se jave infektologu kako bi se pravovremeno otkrilo eventualna zaraženost - poručio je Kon.

Kada je reč o aktivnostima zdrastvenih ustanova u Srbiji, Kon kaže da su epidemiološke službe sada ekstremno angažovane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.