VEĆ U MAJU 37 STEPENI! Stigla NAJPRECIZNIJA DUGOROČNA PROGNOZA, ono što piše UOPŠTE NIJE NAIVNO!
Ilustracija, Foto: Beta/Nenad Petrović

otkrivamo

VEĆ U MAJU 37 STEPENI! Stigla NAJPRECIZNIJA DUGOROČNA PROGNOZA, ono što piše UOPŠTE NIJE NAIVNO!

Pretnja od suša tokom leta

Objavljeno: 09:18h

Ono što će zajedničko biti celom kontinentu je nastavak toplijeg vremena od proseka, dakle od oštrih prodora hladnog zraka ne trebamo strahovati. Mnoga područja od marta do juna, odnosno kroz 3 letnja meseca pratiće dugotrajni periodi suhog vremena, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Glavnina ciklona s Atlantika uskoro više neće glavninom zahvatati Britaniju, već će se njihov koridor pomaknuti severnije, što će omogućiti dolazak toplih anticiklona. Nadolazećeg proleća Accuweather predviđa najveće temperaturno odstupanje na Pirenejskom poluostrvu, južnoj Nemačkoj i južnoj Britaniji.

Već u maju delovi Španije i Portugala imaće prave letnje temperature uz veći broj dana s vrednostima iznad 32 °C, a pojedini mikrolokaliteti mogli bi meriti i 37 °C! “Visoke temperature zraka iznad 30 °C u drugom delu maj mogle bi se beležiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog Accuweathera Alan Reppert.

Rani dolazak topline uzrokovaće povećan rizik razvoja jačih oluja u drugoj polovini klimatološkog proleća širem srednje Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj te severozapadnoj Poljskoj postojati najveća mogućnost pojave jakih oluja. Istovremeno, na istoku Evrope postojaće povećan rizik od pojave suše.

Jedini deo Evrope gde se očekuju prosečne oborine ili njihov suficit je Balkanski poluotok, predviđaju u Accuweatheru. Najkišovitiji deo proleća bit će njegov prvi dio, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Iako će lokalno pretiti poplave, kiša će dobro doći pre letnih meseci kada će postojati povećana mogućnost pojave dugotrajnih suša, napominju u Accuweatheru. U martu može biti obilnih snegova, koji su izostali ove zime. Prolećni sneg može izazvati probleme u putnom prometu.

Drugi deo proleća trebao bi doneti mirnije i stabilnije vreme uz više temperature zraka od proseka od Italije do Rumunske, dakle izgledan je raniji dolazak leta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.