SRBI ĆE USKORO IMATI SUBVENCIJE ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Trivan: OVO JE 1 OD MERA ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA
Foto: Filip Plavčić

TRIVAN NAJAVIO REŠENJE

SRBI ĆE USKORO IMATI SUBVENCIJE ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Trivan: OVO JE 1 OD MERA ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA

Kvalitet vozila koja vozimo uticaće na to vazduh u Srbiji bude čistiji

Objavljeno:

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će za nekoliko dana biti raspisan konkurs za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila, kao jedna od mera za smanjenje zagađenja vazduha u Srbiji.

"To je simbolika, bez obzira koliko para ćemo izdvojiti, jer na taj način građanima hoćemo da kažemo da treba da mislimo o tome da menjamo kvalitet vozila koje vozimo. To će nam pomoći da udišemo mnogo čistiji vazduh", rekao je Trivan novinarima

Upitan o kvalitetu vazduha u Srbiji ovih dana, ministar kaže da je kvalitet promenljiv i onakav kakav je u prethodnih deset i više godina, kako Blic

Kako Blic prenosi, ministar je rekao da je jako važno to što javnost razume da je to važno i što vrši pritisak da se brže i bolje pomeraju stvari napred.

"Glavni rezultat čitave situacije jeste svest o tome šta su zagađivači u Srbiji", rekao je Trivan.

Naveo je da su zagađivači nesumnjivo postojenja za loženje i saobraćaj koji je, kaže, postao jedna od glavnih zagađivača. Rešenje vidu u podršci građanima da se priključe na sistem centralnog grejanja i pojeftinjenju priključka.

Upitan o nedavno publikovanom izveštaju Globalne alijanse za zdravlje i razvoj po kome je Srbija prva u Evropi po umiranju od svih vrsta zagadjenja i 9. u svetu, Trivan je rekao da kvalitet naše životne sredine u mnogim segmentima uopšte nije dobar.

Tačno je da postoje procene SZO da godišnje oko 6.500 izgubi život u Srbiji zbog kvaliteta vazduha, ali isto tako je tačno da gotovo duplo više ljudi u Srbiji, prema procenama, izgubi život zbog pušenja", kaže Trivan.

BONUS VIDEO

((Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.