KUPIO JE SAT ZA 300 DOLARA PRE 40 GODINA: Kada je na aukciji saznao koliko sad vredi, PAO JE NA ZEMLJU (VIDEO)
Sat roleks, Foto: Twitter printscreen/Vermont PBS

Lična zaostavština koja vredi

KUPIO JE SAT ZA 300 DOLARA PRE 40 GODINA: Kada je na aukciji saznao koliko sad vredi, PAO JE NA ZEMLJU (VIDEO)

"Kolekcionari vole ovaj sat zato što je Pol Njuman nosio sličan model u filmu Winning iz 1969. godine"- rekao je procenitelj Piter Plejns.

Objavljeno:

Čovek je doneo svoj Roleks sat koji je 1974. godine kupio na aukciji za 345.97 dolara na izložbu antikviteta ne bi li procenio njegovu sadašnju vrednost. Njegova reakcija bila je neprocenjiva.

Kada su mu rekli kako sat sada vredi 400.000 dolara, čovek je pao na zemlju od sreće. Međutim, tu nije bio kraj, procenitelj je nastavio da, zbog toga što je dobro očuvan, sat može vredeti između 500 i 700 hiljada dolara.

Čovek se pojavio u tv emisiji ''Antiques Roadshow'' kanala PBS sa svojim nenošenim Rolex Oyster Cosmograph reference satom broj 6263 u nadi da će saznati koliko vredi.

Ovaj šou "putuje širom zemlje tražeći zaboravljena blaga Amerike". Epizoda, emitovana u ponedeljak uveče, u kojoj je učestvovao i čovek sa Roleks satom, bila je snimljena u Bonancavilu u Fargu, Severna Dakota.

Čovek, veteran Američkog ratnog vazduhoplovstva, rekao je da je kupio Roleks sat zato što je to dobar brend za ronjenje. Rekao je da ga je poručio preko sistema razmene u svojoj vazduhoplovnoj bazi u novembru 1974. godine i da ga je, prema njegovim rečima, dobio aprila 1975-te.

Ubrzo nakon što je dobio sat, za koji je tada izdvojio mesečnu platu i na njega čak dobio popust odlučio je kako nema svrhe da ga koristi za ronjenje. Umesto toga, čuvao je sat u kutiji skoro 40 godina, vadeći ga samo nekoliko puta da proveri u kakvom je stanju.

Nije samo sat bio savršeno očuvan, ali je ovaj ratni veteran sačuvao i svu papirologiju, Roleksovu originalnu brošuru za korišćenje modela Kosmograf, dve priznanice, kao i dve originalne kutije u koje je sat bio upakovan.

"Kolekcionari vole ovaj sat zato što je Pol Njuman nosio sličan model u filmu Winning iz 1969. godine"- rekao je procenitelj Piter Plejns. "To je apsolutno neverovatno otkriće. Ovo je jedan od retkih Pol Njuman modela, i u ovakvom stanju, smatram da u svetu nema boljeg"- rekao je Plejns.

Prema njegovim rečima, sat je izuzetno redak, i vredi između 500 i 700 hiljada dolara zato što nije korišćen i ima sve papire.

"Ova procena ispunila je sva tri standarda naše emisije: ekstremno redak predmet, lična zaostavština koja osvetljava istoriju naše zemlje i radosnu reakciju naših gostiju"- izjavila je izvšna producentkinja ove emisije Marša Bemko dodajući "Prvi put smo u našoj emisji imali gosta koji se toliko obradovao procenom vrednosti svoje stvari da se od uzbuđenja srušio na zemlju. Ali ne brinite, odmah je ustao da sasluša procenitelja!"

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.