MISTERIOZNI KAMENI LAV OTKRIVEN U SRCU SRBIJE: Ovo je prava istina o neverovatnoj skulpturi! (FOTO)
Pre skoro pola veka meštani čačanskog sela Prijevor sasvim slučajno otkrili su arheološko nalazišt, Foto: Rina

istraživanje

MISTERIOZNI KAMENI LAV OTKRIVEN U SRCU SRBIJE: Ovo je prava istina o neverovatnoj skulpturi! (FOTO)

Nakon 50 godina došlo se do novih značajnih otkrića o prošlosti Prijevora i celog čačanskog kraja 

Objavljeno: 14.01.2020. 16:01h
  • 7

Pre skoro pola veka meštani čačanskog sela Prijevor sasvim slučajno otkrili su arheološko nalazište Čuljevine, kad je na imanju izorana skulptura kamenog lava. Ubrzo su krenula i arheološka istraživanja koja su potvrdila da se u Šumadiju nalaze temelji kasnoantičke porodične grobnice iz IV i početka V veka naše ere.

foto: Rina

„Otkriveni su temelji tri prostorije nejednakih dimenzija, ali unutrašnjost prve dve nije istražena. Treća najveća prostorija takođe je delimično istražena. U njenom jugozapadnom delu je otkriven zidani grob na svod u kome su pronađeni ostaci dve individue i fragmentovani grobni prilozi“, rekla je za RINU Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Nakon 50 godina došlo se do novih značajnih otkrića o prošlosti Prijevora i celog čačanskog kraja. Ove godine su u potpunosti istražene dve pristupne prostorije i započeto je iskopavanje treće najveće odaje.

„Sada je jasno da su dve ulazne prostorije služile pogrebnim obredima i bile na neki način ukrašene slikanim trakama crvene, plave i oker boje, na beloj osnovi. U trećoj najvećoj odaji korišćenoj za sahranjivanje otkriven je još jedan rimski zidani grob, po dimenzijama skoro dvostruko veći od prethodno otkrivenog iz 1977. godine. Od pokretnih nalaza se može izdvojiti jedan ukrašeni cilindrični predmet od kosti. Takođe nova iskopavanja su omogućila da se kasnije groblje formirano na ruševinama kasnoantičke grobnice opredeli u period IX – XI veka. Nalazi, a posebno grobni, iz ovog perioda u oblasti gornjeg toka Zapadne Morave su veoma retki, tako da nova istraživanja predstavljaju značajan doprinos u poznavanju srednjovekovne prošlosti Čačka“, ističe Delfina Rajić.

foto: Rina

Nalazi koji su tada otkriveni se nalaze u stalnoj postavci Narodnog muzeja - kamena skulptura lava, staklena boca, staklene čaše kao i srebrna pojasna kopča, srebrne igle. Takođe je delimično istraženo kasnije groblje koje je nastalo na ruševinama rimske grobnice.

Rukovodilac istraživanja je Aleksandra Gojgić arheolog Narodnog muzeja Čačak, a saradnici Vujadin Vujadinović i Ljubinka Pavlović arheolozi iz Čačka. Iskopavanja su finansirana iz redovnog programa Narodnog muzeja Čačak.

Potencijal Čuljevine kao arheološkog lokaliteta nije iscrpljen tako da će se istraživanja nastaviti tokom 2020. godine.

Bonus video:

(Espreso.rs/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media