ROĐEN JE KAO NEMAC, UMRO JE KAO SRBIN! Srbija se OGREŠILA o njega, a bio je naš NAJVEĆI VOJSKOVOĐA!
Pavle Jurišić nije poživeo ni tri meseca pošto je sklonjen iz službe, Foto: Printscreen

espresopedija

ROĐEN JE KAO NEMAC, UMRO JE KAO SRBIN! Srbija se OGREŠILA o njega, a bio je naš NAJVEĆI VOJSKOVOĐA!

Sa svojim bratom Evgenijem došao je 1876. godine u Srbiju i učestvovao kao dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima

Objavljeno:

Pavle Jurišić - Šturm rođen je kao Paulus Šturm u Gerliku 22. avgust 1848. Bio je srpski, a kasnije i jugoslovenski general, a umro je na današnji dan 1922. godine.

Prema srpskim izvorima, po poreklu je bio Lužički Srbin. Akademiju je pohađao u Vroclavu i Nansiju. U Francusko-pruskom ratu je bio vodnik na strani Kraljevine Pruske. Došavši u Srbiju, promenio je ime u Pavle Jurišić i dodao svoje bivše prezime Šturm kao nadimak. Uzeo je učešća u srpsko-turskim ratovima kao poručnik, da bi bio odlikovan i unapređen u čin kapetana. Učestvovao je i u bici na Slivnici tokom Srpsko-bugarskog rata. Posle tog rata je više puta premeštan da bi bio penzionisan avgusta 1900. godine. U službu je vraćen godinu dana kasnije.

Zbog svog prijateljstva sa kraljem Petrom I imenovan je prvim ađutantom i pratio ga je na svim njegovim putovanjima. U Prvom balkanskom ratu je bio komandant Drinske divizije prvog poziva i sa njom je učestvovao u Kumanovskoj bici, posle koje je dobio čin generala. U Prvom svetskom ratu je postao komandant Treće srpske armije i njome je komandovao u Cerskoj i Kolubarskoj bici, gde je značajno doprinela pobedi.

Lužički Srbin po poreklu, školovao se na Vojnoj akademiji u Vroclavu i Ratnoj akademiji u Nansiju, a neposredno pred Francusko-pruski rat, u kom je učestvovao, dobio je čin potporučnika.

Sa svojim bratom Evgenijem došao je 1876. godine u Srbiju i učestvovao kao dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima, te bio odlikovan Ordenom Takovskog krsta i unapređen u čin kapetana. Početkom osamdesetih godina tog veka se oženio, prihvatio pravoslavlje i posrbio ime. Učestvovao je i u Srpsko-bugarskom ratu, pa jedno vreme početkom XX veka bio penzionisan, da bi zatim bio na različitim pozicijama i pred Balkanske ratove postao lični pratilac kralja Petra na njegovim zvaničnim putovanjima.

U Balkanskim ratova se istakao u borbama kod Kumanova, nakon čega je unapređen u čin generala, i u Bregalničkoj bici, da bi mu u Prvom svetskom ratu bilo povereno komandovanje Trećom armijom. Sa njim na čelu, ona je držala centralni deo fronta i potom u ofanzivi sa Prvom armijom doprinela slomu austrijskih trupa i oslobađanju Beograda decembra 1914. godine. Sledeće godine, prilikom novih napada na Srbiju, Treća armija je primila glavni udar i posle ogorčenih borbi se povukla ka Kosovu, gde je još jednom držala odstupnicu ostaloj vojsci i poslednja napustila Peć. Posle oporavka na Krfu, Šturm je sa Trećom armijom učestvovao i u borbama na Kajmakčalanu.

Oktobra meseca je poslat u Rusiju u vezi sa situacijom oko Dobrovoljačkog korpusa, odakle se preko Japana, gde ga je japanski car odlikovao Ordenom cvetova Paulovnije, sledeće godine vratio u Solun.

Krajem 1921. godine je penzionisan, što je izuzetno teško primio, s obzirom da je još uvek bio izuzetno krepak i sposoban. No, to je po pisanjima onovremene Politike učinjeno da bi se nekim „poratnim ratnicimaˮ, onima o kojima nam je pisao i upozoravao nas na takve, kako na ondašnje, tako i na sadašnje, i Arčibald Rajs, našlo mesta u državnoj službi.

Pavle Jurišić nije poživeo ni tri meseca pošto je sklonjen iz službe koja mu je bila život.

Jedan od sigurno najznačajnijih srpskih vojskovođa, koji pored mnogih odlikovanja koja je imao, nije unapređen i u čin vojvode, preminuo je u svojoj kući u Mišarskoj ulici u Beogradu, 13. januara 1922. godine i sahranjen je sa svim počastima na beogradskom Novom groblju.

BONUS VIDEO:

LAŽNI DOSTAVLJAČ PICE! Ukrao pakete ispred kuće, snimile ga kamere, obrukao se za ceo život, a unutra ŠAMPON! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.