RGOTSKO JEZERO NAJČISTIJE JE I NAJTOPLIJE U EVROPI: Ova turistička atrakcija nalazi se u ZAJEČARU!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, TO Zaječar

Svojom lepotom privlače sve!

RGOTSKO JEZERO NAJČISTIJE JE I NAJTOPLIJE U EVROPI: Ova turistička atrakcija nalazi se u ZAJEČARU!

Grad Zaječar u svojoj okolini ima jezera koja svojom leptom privlače, ne samo građane Zaječara, već i veliki broj turista i ribolovaca iz drugih krajeva

Objavljeno:

Grad Zaječar u svojoj okolini ima jezera koja svojom leptom privlače, ne samo građane Zaječara, već i veliki broj turista i ribolovaca iz drugih krajeva.

foto: TO Zaječar

Grliško jezero je jedno od njih, a nalazi se između sela Leskovca i Grlište. Jezero pokriva površinu od 100 hektara i dubine je 28 metara, poribljeno je i iz njega se grad snabdeva vodom za piće.

Grliško jezero nastalo je 1989. godine pregrađivanjem Grliške reke na 4,5 km uzvodno od ušća Grliške reke u Beli Timok.

Jezero je višenamensko i s obzirom da služi za snabdevanje grada Zaječara pijaćom vodom, oko njega nema izgrađenih objekata koji su namenjeni turizmu, a upotreba čamaca je strogo zabranjena. Pored toga ono se koristi za navodnjavanje i zadržavanje nanosa.

Još jedno prelepo jezero nalazi se na samo 11 kilometara udaljenosti od samog grada Zaječara.

foto: TO Zaječar

U pitanju je Rgotsko jezero. Nastalo je 1978. iznad sela Rgotina kada je voda počela da puni površinski kop rudnika peska. Jezero je poribljeno, a njegove obale pošumljene. Danas zauzima površinu od oko 30 hektara, a maksimalna dubina jezera iznosi oko 40 metara.

Zbog prisustva kvarcnog peska, voda je prilično bistra i veoma lako se zagreva, pa je Rgotsko jezero jedno od najčistijih jezera u Evropi i sa najoptimalnijom temperaturom vode.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.