ISPRAVKA: Ne postoji tajni dokument ŠVAJCARSKIH OBAVEŠAJNIH SLUŽBI o tajnim radnjama u ratu u Bosni
Opasne stvari, Foto: EPA/JALIL REZAYEE

prava istina?

ISPRAVKA: Ne postoji tajni dokument ŠVAJCARSKIH OBAVEŠAJNIH SLUŽBI o tajnim radnjama u ratu u Bosni

Ove informacije nisu bile proverene

Objavljeno: 09:36h

Večernje novosti su objavile da je Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila dokument u kojem navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu, ali veoma je upitna verodostojnost ovih tvrdnji.

"Te snage će kasnije poneti ime islamističke terorističke mreže Al Kaide, a na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država, navodi se u dokumentima švajcarske službe za koje beogradski dnevnik kaže da su upravo dospeli na svetlo dana.

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istraženi.

Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.", pišu Novosti

U navodnim dokumentima se, između ostalog, podseća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci "Markale", za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najverovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Švajcarci, kako prenose "Novosti", ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napadom pod lažnom zastavom".

Međutim, portal Raskrikavanje je utvrdio da se portal Swiss Propaganda Research, koji je objavio ovo, ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na “tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“:

Tekst „Propaganda u ratu u Jugoslaviji“ (Propaganda in the War on Yugoslavia) objavljen na ovom portalu je nepotpisan i jedan je u nizu tekstova koji šire teorije zavere. U njemu se ređa manje-više sve ono što navode i Večernje novosti - praktično se negiraju ratni zločini srpske strane i predstavljaju se bez dokaza kao zapadna propaganda. Ipak, za razliku od Večernjih, ovaj portal se ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na „tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“ - piše Raskrikavanje.rs.

Ovi novinari su kontaktirali švajcarsku Federalnu obavještajnu službu (FIS), odakle su za Raskrikavanje rekli kako “nemaju veze s pomenutim tvrdnjama ni švajcarskog portala ni Večernjih novosti, koje im te navode pripisuju”.

„Izveštaj FIS-a koji je spomenut u tekstu (Večernjih novosti, prim. aut) ne postoji i stoga predstavlja lažnu vest. Demantujemo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obaveštajnom izveštaju i distanciramo se od njega“, navode iz švajcarske obaveštajne službe.

Dodaju i da im je Swiss Propaganda Research „poznat po sumnjivom izveštavanju“.

Raskrikavanje.rs kontaktiralo je i portal Swiss Propaganda Research, čiji su članak Večernje novosti predstavile kao “materijal Švajcarske federalne obaveštajne službe”.

Na upit Raskrikavanja iz uredništva ovog portala “negiraju da bilo šta tvrde, već samo prenose”, dok Večernje novosti na isti upit nisu odgovorile.

“Swiss Propaganda Research je nezavisna medijska istraživačka grupa koja nema nikakve veze sa obaveštajnim službama. Tekst samo prezentuje tuđe stavove, poput zvaničnika UN i drugih istraživača. Svaka druga tvrdnja je laž”, navode sa ovog portala bez impresuma, ne odgovarajući na pitanje ko je autor teksta i kako dokazuju da su svi ovi događaji samo “propaganda”.

Sadržaj njihovih drugih tekstova, međutim, ukazuje na to da je reč o portalu koji bez dokaza širi teorije zavere, a jedna od omiljenih tema im je sprega obaveštajnih službi, centara moći i medija, kao i cenzura i propaganda medija pri izveštavanju o geopolitici.

Na pitanje zašto su napisali da je izvor ovih “informacija” švajcarska obaveštajna služba, iz Večernjih novosti nisu odgovorili.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.