AKO SE USVOJI NOVI ZAKON, REM NEĆE IMATI NIKAKVE NADLEŽNOSTI! Oštre kritike novog Nacrta pravilnika o medijima
U Pravilniku su navedena samo opšta mesta, Foto: Printscreen

reakcije

AKO SE USVOJI NOVI ZAKON, REM NEĆE IMATI NIKAKVE NADLEŽNOSTI! Oštre kritike novog Nacrta pravilnika o medijima

Podsećamo da je pravilnik o načinu izvešavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje REM objavio 9. decembra

Objavljeno:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava javnost da Nacrt pravilnika o načinu izvešavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje koji je pripremilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sadrži nedovoljno jasne, ali i nezakonite odredbe poput “značaja političkih stranaka, odnosno kandidata”, koje će i u ovako napetu atmosferu uneti dodatne nejasnoće i sporenja.

Pozivamo medijske i druge stručnjake da se uključe u javnu raspravu o tekstu Nacrta pravilnika, kako predloženi dokument ne bi proizveo štetne posledice u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Podsećamo da je pravilnik o načinu izvešavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje REM objavio 9. decembra, a nekoliko dana ranije objavljena su još neka takođe sporna dokumenta, koja se odnose na ponašanje emitera u predizbornim kampanjama.

Ovi dokumenti predstavljaju jednu u nizu aktivnosti proizašlih prevashodno na osnovu pritisaka međunarodnih faktora, a koje treba da pokažu da se nešto navodno radi na uspostavljanju konstatovanih medijskih nesloboda. Oni, međutim, suštinski ne donose ništa više od onog što propisiju važeći medijski propisi.

U Pravilniku su navedena samo opšta mesta. Između ostalog, REM “propisuje” da se za vreme predizborne kampanje u izveštavanju o aktivnostima državnih organa i funkcionera „poštuju pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike“, kao da to inače nije ključni princip funkcionisanja svih medija!?

Ove informacije dovele su do reakcija na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO:

TOTALNI KARAMBOL NA SAMO 10 METARA ISPRED! Ludom srećom njemu ne fali ni dlaka sa glave! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.