VAZDUH U SRBIJI BIO JE 6.5 PUTA ZAGAĐENIJI OD DOZVOLJENOG: Doktori upozoravaju da se nikako ne izlazi napolje!
Vazduh, Foto: Profimedia

ŠTA NAM SE DEŠAVA

VAZDUH U SRBIJI BIO JE 6.5 PUTA ZAGAĐENIJI OD DOZVOLJENOG: Doktori upozoravaju da se nikako ne izlazi napolje!

U ponedeljak uveče mnoge Nišlije su primetile da vazduh “štipa za nos”, pogotovo u najnižim delovima grada.

Objavljeno:

Aerozagađenje PM 10 česticama, okom nevidljivom mikroprašinom koja se taloži u najdubljim delovima pluća i posebno je štetna za decu, trudnice i starije osobe, obara sve rekorde u Nišu koji je u ponedeljak uveče bio najzagađeniji grad u Srbiji, a po informacijama sa nekih inostranih sajtova iz te oblasti, i u Evropi.

Iako dozvoljene vrednosti ovog zagađivača iznose 50 mikrograma po metro kubnom, u 22 časa uveče u centru Niša, na Bulevaru dr Zorana Đinđića, merna stanica kod Instituta za javno zdravlje očitavala je vrednosti od čak 324,9 mikrograma, što je šest i po puta više od dozvoljenog!

- Kada je tiho i nema vetra, predveče vazduh u Nišu počinje da smrdi, a u večernjim časovima je već neizdrživo. U toku noći, kada se valjda manje loži, počinje da biva bolje. Dok nisam saznao o čemu se radi, mislio sam da se negde u blizini nešto zapalilo, jer je miris bio toliko oštar i neprijatan, ali onda hodate gradom i shvatite da ne možete da pobegnete od tog mirisa jer je svuda oko vas. To, srećom, nije svakodnevna situacija, ali je po pravilu kada nema vetra, kaže Nišlija Goran Đorđević.

U ponedeljak uveče mnoge Nišlije su primetile da vazduh “štipa za nos”, pogotovo u najnižim delovima grada.

- Prolazio sam blizu Čaira, i očekivao da udahnem svežinu večernjeg vazduha jer se radi o parku, ali mi je šetnja presela jer je bilo baš neprijatno. Dešava se da stavimo veš da se suši napolju i da kad se osuši moramo opet da ga peremo, jer je usmrdi zbog lošeg vazduha. Valjda će uskoro sneg, pa da svi prodišemo - kaže Jelena Stojanović.

Milan Kostić kaže da izbegava da decu seta u večernjim časovima, čim primeti da vazduh ima “čudan miris”.

- Čim primetime izmaglicu, a to je već u predvečerje, izbegavam da izvodim decu, jer kad odraslima smeta ko zna kako se to odražava na njihova pluća, kaže on.

U institutu za javno zdravlje u Nišu kažu da su višegodišnja ispitivanja kvaliteta ambijentalnog vazduha u Nišu pokazala da su koncentracije pojedinih zagađujućih materija u vazduhu povišene u sezoni loženja. Povišene vrednosti ovih parametara, posebno suspendovanih čestica (PM) se mere povremeno, uglavnom u danima bez vetra odnosno danima sa temperaturnom inverzijom kada su uslovi u atmosferi takvi da onemogućavaju horizontalno i vertikalno strujanje vazduha. Osim saobraćaja, toplana, kotlarnica i donekle industrije kao izvora zagađenja vazduha, grad Niš ima i veliki broj individualnih ložišta koja u velikoj meri utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha.

- Suspendovane čestice predstavljaju kompleksnu mešavinu organskih i neorganskih materija i njihov sastav zavisi od izvora emisije. U pogledu uticaja na zdravlje najveći problem predstavljaju čestice manje od 2,5 μm jer se najduže zadržavaju u vazduhu i najdublje prodiru u disajne organe izazivajući različite efekte u zavisnosti od sastava. Čestice većeg promera (PM10) se uglavnom zadržavaju u gornjim delovima respiratornog sistema. Hronična izloženost česticama doprinosi povećanju rizika za razvoj i pogoršanje pre svega respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, ističu u Centru za higijenu i humanu ekologiju IZJZ Niš.

Stručnjaci upozoravaju da su najosetljivije grupe stanovništva na dejstvo aerozagađenja, pored osoba koje već imaju neko hronično obljenje pre svega respiratornog ili kardiovaskularnog sistema, deca, trudnice i starije osobe.

- U danima sa povišenim vrednostima zagađujućih materija u vazduhu (posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je obično aerozagađenje najveće) potrebno je izbegavati ili ograničiti boravak napolju. Ovo se posebno odnosi na osetljive kategorije stanovništva kao što su deca, trudnice, starije osobe i hronični bolesnici koji boluju od pre svega respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Hronični bolesnici bi uz konsultaciju sa lekarom trebalo da prilagode terapiju - savetuju u Centru .

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.