KINEZI SU ODLEPILI ZA SRPSKIM MANASTIROM! Svakog dana ih tu ima na STOTINE (FOTO)
Kineski turisti, Foto: RINA

PRAVA POMAMA

KINEZI SU ODLEPILI ZA SRPSKIM MANASTIROM! Svakog dana ih tu ima na STOTINE (FOTO)

Kraljevo u zadnje tri godine beleži rast broja noćenja za čak 40 posto

Objavljeno:

Kineski turisti iz godine u godinu sve su brojniji u Srbiji. Posetioci sa istoka prvo su otkrili čari srpskh planina, Zlatibora i Kopaonika, a onda su se oduševili i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje naša zemlja ima da ponudi.

,,Svakog dana Studenicu poseti više od 100 turista iz Kine, u letnjim mesecima između 150 i 200. Kineze interesuju najveći spomenici kulture a Studenica je u samom vrhu svetske kulturne baštine. Otvaranje direktne avionske linije Beograd-Peking i ukidanje viza duplirali su i posetu i interesovanje prijatelja iz ove daleke istočne zemlje za Srbiju a posebno Studenicu,kao je Kraljevo u pitanju”, ističe Igor Tešić iz TO Kraljevo za RINU.

Kinezi su oduševljeni Srbijom i Kraljevom i kažu da će ih već sledeće godine u ovim krajevima biti još u većem broju. Vang Li iz pokrajine Šandung puna je utisaka koje nosi sa prve posete Studenici.

,,Sve je fascinatno,počev od manastira,jedne od najvrednijih i najlepših hrišćanskih svetinja koje sam videla,do prirodnih lepota,divnih ljudi i nesvakidašnjeg gostoprimstva“,kaže gospođa Li.

Pored Studenice, ne zaobilaze ni manastir Žiču, Gradac, Gornju i Donju isposnicu Svetog Save, srednjovokevni grad Maglič i dolinu vekova.

Kraljevo u zadnje tri godine beleži rast broja noćenja za čak 40 posto.

foto: RINA

“Mi smo u odnosu na 2017.godinu napravili neverovatan iskorak u poseti gostiju da ne pominjem neka ranija vremena. U prvih devet meseci ove godine već smo premašili do skoro nedostižnu brojku od 75.500 noćenja“,zadovoljno kaže Tešić.

foto: RINA

Seoski turizam je razvojna šansa ovog kraja, a lokalna samouprava bespovratnim sredstvima, koja na godišnjem nivou iznose više od osam miliona dinara, pospešuje građane koji odluče da se bave ovim poslom.

“Trenutno, na području Kraljeva 77 domaćinstava je registrovano za bevljenjem ovom delatnošću i ona raspolažu sa 543 ležaja. Udovoavanje savremenim potrebama gostiju uz domaću atmosferu, prirodne potencijale i zdravu hranu su prednosti Rudna, Lopatnice, Gledića, Bogutovca i drugih sela, koji privlače sve veći broj stranih gostiju od Japana, Australije, pa do mnogih evropskih država”, naglašava Tešić.

foto: RINA

Turistički radnici Kraljeva očekuju da će otvaranje aerodroma ,,Morava“,u dogledno vreme i Moravskog koridora, doneti novi i dodatni turistički preperod jer blizina vazdušne luke jeste jedan od osnovnih uslova većine turista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.