ŠTA JE SA NESTALIM BEBAMA?! Afera došla i do vrha države, radi se o NAJTEŽEM kršenju ljudskih prava!
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlučuje se o zakonu

ŠTA JE SA NESTALIM BEBAMA?! Afera došla i do vrha države, radi se o NAJTEŽEM kršenju ljudskih prava!

Predsednica Skupštine je podsetila da su predložena rešenja bila na javnoj raspravi 2015. godine i napomenula da je Savet Evrope dao mišljenje o ovom Predlogu zakona

Objavljeno:

Država želi da zaštiti prava svojih građana i da se suoči s jednim od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti.

U Skupštini Srbije održano je danas javno slušanje Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, a predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da država želi da zaštiti prava svojih građana i da se suoči s jednim od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti.

Ona je navela da javno slušanje pruža mogućnost da narodni poslanici i predstavnici relevantnih institucija i udruženja svojim sugestijama i predlozima unaprede tekst Predloga zakona koji obuhvata ovu osetljivu i složenu materiju, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

foto: Profimedia

- Naša država želi da zaštiti prava svojih građana, i da se suoči s jednim od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti uvažavajući sudbinu ovih porodica - rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da je to jedinstven slučaj i da ne postoji primer na koji bi se Srbija mogla ugledati.

Podsetila je da Narodna skupština još 2005. godine formirala anketni odbor radi utvrđivanja istine o novorođenoj deci nestaloj iz porodilišta u više gradova u Srbiji.

Dodaje da usvajanje zakona postaje obaveza naše zemlje i na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava 2013. godine, u postupku Zorica Jovanović protiv Srbije, sa ciljem da se osigura uspostavljanje mehanizma kako bi se obezbedilo pojedinačno obeštećenje svim roditeljima.

foto: Nemanja Pančić

- U tom cilju sve državne institucije se uključuju u izradu zakona kao normativnog osnova za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji - rekla je Maja Gojković.

Ona je dodala da se Predlog zakona dugo nalazio u fazi pripreme i usaglašavanja, što potvrđuje da iznalaženje rešenja nije bilo jednostavno, posebno imajući u vidu da je prošlo dosta vremena.

Predsednica Skupštine je podsetila da su predložena rešenja bila na javnoj raspravi 2015. godine i napomenula da je Savet Evrope dao mišljenje o ovom Predlogu zakona i pozitivnu ocenu nakon što je tekst usklađen s preporukama tog tela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.