OVU BOLESNU BAKICU HOĆE DA ISTERAJU NA ULICU I OTMU JOJ VREDAN STAN! Ona zna ko hoće da je opelješi, A NIJE JEDINA!
Njen muž je kuvao za Tita, Foto: Filip Plavčić

SVI BI DA SE OKORISTE

OVU BOLESNU BAKICU HOĆE DA ISTERAJU NA ULICU I OTMU JOJ VREDAN STAN! Ona zna ko hoće da je opelješi, A NIJE JEDINA!

Stan pun vrednosti ostao je da zvrji prazan nakon što joj je pozlilo u trenucima kad je došla do ruba psihičkog i fizičkog stanja, u koje je opet dospela jer je patila jer je sama

Objavljeno:
Suzana Trajković

Diskriminacija starih tema je u kojoj se Srbiji ne govori tako često.

Oni koji su u poznim godinama i koji su igrom sudbine ostali sami, česta su meta ljudi koji će im se "naći", a koji će za to očekivati neku korist.

Žena o kojoj smo ranije pisali, a koja je primer toga kako nadležni mogu da rae na štetu naroda zove se Veronika Trbović.

Ova 83-godišnja starica bila je supruga Branka Trbovića, kuvara i degustatora hrane koju je jeo Josip Broz Tito. Muž joj je umro, kao i ćerka, na koju su prepisali stan, nadajući se da će ih ona nadživeti.

Sudbina je htela drugačije, a stan pun vrednosti ostao je da zvrji prazan nakon što joj je pozlilo u trenucima kad je došla do ruba psihičkog i fizičkog stanja, u koje je opet dospela jer je patila jer je sama.

Iz Centra za socijalni rad – odeljenje Savski venac, ovoj ženi koja trenutno ima privremenog staratelja nisu dozvolili da sama uđe u stan. Hteli su s njom, a ona je tamo htela sama. Odande je odvezena u Hitnu pomoć, a već godinu i po dana nema ni par svog veša. Živi u Domu "Andrea" na Altini, a svoj dom, sve uspomene na život koji je nekad imala, više ne može ni da vidi.

Pored svog kreveta u toplom kutku Doma u kom je smeštena nema ni ćerkinu fotografiju.

Dodeljen joj je privremeni staratelj, a ona sumnja da iz Centra za socijalni rad imaju za cilj da joj uzmu stan koji poseduje, a koji se vodi na preminulu ćerku tako što će joj oduzeti radnu sposobnost, i dodeliti joj trajnog staratelja.

- Ključ je valjda kod socijalne radnice. Ne znam gde je. Kad su dolazile ovde pitala sam ih da li mogu da mi vrate ključ od stana, a one su mi rekle da ne mogu već da bih ja trebalo da krenem s njima. A kako ja da idem s njima? S kojim poverenjem da im se predam kad su toliko dugo držali moj ključ i kad mi toliko dugo nisu dali ni pristup stanu? - rekla je ona ranije za Espreso.co.rs.

Inače, advokat Dušan Vojinović, koji zastupa Veroniku Trbović, pokrenuo je ranije postupak protiv Centra za socijalni rad – odeljenje Savski venac. Razlog je to što stručne službe ovog odeljenja kroz zloupotrebu ovlašćenja u slučaju narušavaju ljudska prava i Veroniku diskriminišu kao ostarelu osobu bez bližih srodnika.

Postupak se pokrenuo zato što su, kako se navodi u predmetu, radnici Centra bez adekvatno sprovedene procedure i saglasnosti gospođe Trbović njoj dodelili privremenog staratelja i pred sudom pokrenuli postupak kako bi je lišili poslovne sposobnosti. Jedno ročište je održano, a naloženo je novo veštačenje njenog psihičkog stanja.

Kako saznajemo, nije joj dodeljen novi veštak, već će je negde sredinom decembra veštačiti ponovo ista osoba.

Do tada, Veronika će u 83. godini i dalje živeti u Domu, bez ičega svog. bez slike, bez uspomene, bez svog veša, omiljenog jastuka.

Čeka da li će je neko proglasiti trajno nesposobnom i i tokom njenog života rukovoditi njenom imovinom.

Inače, iz Centra za socijalni rad ranije su rekli da je Veronikin stan dva puta obijan. Navodno, ranije su popisali koliko ima slika unutra, koliko ramova.

Ipak, samo ona zna koliko su vredne stvari koje je imao najbliskiji čovek Josipa Broza Tita. U stanu su bili vredni pištolji, slike, umetnine visoke vrednosti. Sve je potpisano tek pod nekim brojem, bez ikakve procene njihove vrednosti. Stan je pljačkan jednom, obijan i drugi put. Šta je tačno odneto, a šta se i dalje nalazi unutra, i dalje je pod znakom pitanja, jer je sve pod ključem.

foto: Filip Plavčić

Odgovore ne zna ni sama Veronika.

Ovim povodom još jednom smo se obratili Centru za socijalni rad.

Da li inače privremeni staratelj prisustvuje popisima stanara? Da li privremeni staratelj odgovara za stvari koje se nalaze u stanu, mislim na njihovu vrednost? Da li za to odgovara trajni staratelj? Da li se navodi koje slike su ukradene, jer to nisu dela male vrednosti? - samo su neka od pitanja koje smo im postavili.

Takođe, pitali smo i da li su otvarani svi plakari štićenice, i da li se to inače radi, obzirom na to da se u njima kriju sve vredne stvari, kao i šta se dešava kada nešto od njih nestane?

Do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Inače, povodom ovog slučaja pokrenut je i postupak od strane kabineta Brankice Janković.

foto: Beta / Milan Obradović

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je nakon sprovedenog postupka utvrdio da je centar za socijalni rad – odeljenje Savski venac od momenta postavljanja priveremenog staratelja, preko pokretanja postupka za lišavanje poslovne sposobnosti, pa do sprečavanja štićenice da poseti stan u kojem je živela do smeštanja u dom, donosio odluke koje su zasnovane na stereotipima i predrasudama prema starijim osobama naušenog zdravstvenog stanja. Zato je data preporuka kojom je od Centra zatraženo da otkloni sve posledic diskriminatornog postupanja prema Veroniki Trbović kada je reč o postupku za postavljanje privremenog staratelja, kao i da joj neodložno omogući da poseti stan u kojem je živela do smeštaja u Dom za stare „Andrea“.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU: Kruševac geto


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.